'Synthetische vezels uit kleding desastreus voor mens en oceaan'

Geplaatst op 10 mei 2017 om 14:33 uur
'Synthetische vezels uit kleding desastreus voor mens en oceaan'
Met het machinaal wassen van onze kleding vervuilen wij onze zeeën en oceanen. Door wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat kledingvezels niet alleen in het water zitten maar ook in het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen, zo stelt Plastic Soup Foundation.

Bovendien blijkt volgens een in februari van dit jaar gepubliceerd rapport van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) dat het gebruik van synthetische vezels tussen 1992 en 2010 met 79,3 procent is gestegen. Dit resultaat is gepresenteerd op een persconferentie in Amsterdam.
Plastic Soup Foundation schrijft op zijn website dat al langer bekend was dat microplastics uit cosmetica in ons water terechtkomen maar uit dit onderzoek komt naar voren dat de vervuiling door kledingvezels nog vele malen groter is. Zo blijkt dat maar liefst 34,8 procent van de primaire microplastics na het wassen van synthetische kleding in ons milieu terechtkomt. "Uiteindelijk belanden deze microvezels op ons bord", zegt directeur Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation. Er worden vezels teruggevonden in plankton, in zowel gekweekte als wilde mosselen, in zeezout en zelfs in honing. Het totale aantal diersoorten dat hinder heeft van plastic ligt in 2017 op ruim twaalfhonderd en het aantal blijft stijgen.

 

Micro- en nanoplastics

 

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beschouwt micro- en nanoplastics inmiddels als een potentiële bedreiging voor onze voedselveiligheid. De consumptie van vis en schelpdieren die heel kleine stukjes plastic bevatten, kunnen een mogelijk gezondheidsrisico voor de mens met zich meebrengen. In 2016 werden de resultaten bekendgemaakt van een unieke meting in Parijs naar de neerslag van microvezels uit de lucht. Er werden tussen 2 en 355 microvezels per dag per vierkante meter geteld, in het centrum van de stad twee keer zoveel als in een voorstad. De gevonden kledingvezels bestonden voor 29 procent gedeeltelijk of volledig uit plastic.

Onderzoek  

 

Plastic Soup Foundation (PSF) is de communicatiepartner van het Life+ Mermaids consortium. Tijdens dit driejarige project is er intensief onderzoek gedaan naar het verlies van vezels in de wasmachine. Bovendien is er voor het eerst succesvol geëxperimenteerd met bio-based coatings van garnalen (chitosan) en planten (pectine) en hiermee is een spectaculaire reductie bereikt tot wel vijftig procent minder vezelverlies. Gedurende dit onderzoek heeft de Plastic Soup Foundation ook contacten gelegd met andere partijen die zoeken naar oplossingen voor dit probleem. Wereldwijd worden allerlei innovatieve pogingen ondernomen om te voorkomen dat vezels in het spoelwater terecht komen. Zo wordt in de Verenigde Staten na een succesvolle crowdfunding de Cora Ball in productie genomen. Deze bal is geïnspireerd op de natuurlijke werking van koraal, waarbij in dit geval de minuscule deeltjes in de wasmachine uit het stromende water worden gefilterd. Een ander voorbeeld is de Guppy Friend, een wasmachinezak die is ontwikkeld door een groep surfers, skaters en creatieve individuen uit Berlijn. Hierbij blijven de microvezels achter in de zak. "We weten ook, dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan een extern wasmachinefilter maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen."  (bron: Plastic Soup Foundation)

 

 

 

 
© KunststofenRubber.nl