Duits onderzoek naar recycling ‘spooknetten' uit Oostzee

Geplaatst op 10 augustus 2017 om 16:30 uur
Duits onderzoek naar recycling ‘spooknetten' uit Oostzee
Duits onderzoek naar recycling ‘spooknetten' uit Oostzee
Het Duitse afvalrecyclingbedrijf Vecoplan ondersteunt spooknetrecycling met zijn verwerkingstechniek voor het verwijderen van kunststof afval van de zeebodem. De netten zijn door Tönsmeier uit de Oostzee gehaald.

Het internationale recyclingbedrijf  Tönsmeier werd in september 2015 partner van het WWF Deutschland (Wereld Natuur Fonds Duitsland) en sindsdien werkt het bedrijf aan het verwijderen van zogenoemde spooknetten uit de Oostzee, dit zijn achtergelaten of verloren visnetten van polypropeen of polyamide. Een milieuvriendelijke wijze van recycling van deze netten wordt nu getest en Vecoplan is ingeschakeld om een optimaal proces te ontwikkelen voor transport, verwerking en recycling van het materiaal. De resultaten van de eerste testen zijn positief, zo meldt de onderneming.

 

Kleine zee  

 

De Oostzee (of Baltische Zee) is relatief klein en daarom ideaal voor een snellere ontwikkeling van een proces voor bergen, verwerken en recyclen van spooknetten waarna de opgedane kennis ook kan worden ingezet op grotere zeeën. Daarom steunt de Tönsmeier Group uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen als partner van WWF het spooknetprogramma in Duitsland. Tönsmeier kreeg ondersteuning van Vecoplan voor de verwerking van de netten van PP en PA.  Vecoplan is gevestigd in Bad Marienberg in de deelstaat Rijnland-Palts en ontwikkelt en fabriceert al vijftig jaar lang machines en systemen voor recyclingactiviteiten. "Het was onze taak mogelijkheden  te vinden voor het bergen en recyclen van de netten in ons eigen technisch centrum", aldus project manager Ulf Kramer van Vecoplan.  

 

Grof net, kieuwnet of touw?

 

Werkend in de buurt van Saßnitz op de Oostzee, hebben de projectpartners 450 kilo materiaal geborgen vanaf de bodem en dat vervolgens verplaatst in big bags. Het was verbijsterend hoeveel ‘vreemde' objecten in de netten verstrikt waren geraakt, zoals 14 kilo oud ijzer, 37 kilo stenen, 21 kilo mosselen, 4 kilo textiel en schoenen en nog eens 20 kilo hout.  Het netmateriaal is met de hand gesorteerd in grove netten, kieuwnetten en touwen.
Deze gesorteerde hoeveelheden kunststof zijn aan diverse testen onderworpen om uit te vinden welke verwerkingen en stappen er haalbaar zijn - en efficiënt. De hoeveelheden zijn zonder problemen door de shredder gegaan. Vecoplan heeft de VAZ 1600 M XL shredder met een 110 kW HiTorc aandrijving gebruikt voor de belangrijke eerste stap van de verwerking. De machine is uitgerust met een U-rotor en een filterdiameter van 20 millimeter. Ulf Kramer: "We hebben de VAZ zo uitgerust omdat we in het technisch centrum al testen hadden gedaan met oude netten."

 

Zwaarder en lichter

Het materiaal dat uit de shredder komt, is nog steeds ernstig vervuild en is magnetisch gescheiden en verzameld in big bags. In de stap erna is het gesorteerd met de methode van drijven en zinken (sink-swim). Zware partikels zoals zand worden in water gescheiden van de lichtere plastics door het verschil in dichtheid. "Zand, modder en de kleine gewichtjes van lood die in de netten worden verwerkt, vallen naar de bodem en het PP en PA6 kan van de oppervlakte worden afgeschept en worden getransporteerd na een tweede wassing", aldus Falk Schneider, afstudeerder van de universiteit van Bath. Hij geeft wetenschappelijke ondersteuning aan het project namens WWF.

Het geshredde materiaal dat is gescheiden op basis van dichtheid, is daarna in de trechter van de voedingsvijzel van de wasmachine gestort en daarna begon het interessante proces van schoonmaken. Het materiaal wordt gedurende dit proces vezelgescheiden en is uiteindelijk aanwezig als vrije vezels. Daarna wordt via friction loading  het product ontwaterd en in big bags opgeslagen. In een fabriek  zou in plaats hiervan een droogproces worden uitgevoerd.

In detail analyseren

 

Rekening houdend met het verzamelde materiaal zegt Ulf Kramer: "Als vervolg op de tests, zijn de resultaten van het succesvolle proces eerst visueel geobserveerd en nu wordt het materiaal in detail geanalyseerd op zuiverheid door de laboratoria van verschillende universiteiten."

Het recyclen en terugwinnen van het plastic materiaal in het proces wordt nog steeds verder onderzocht. "In mijn doctoraalscriptie wordt het systeem beschreven vanuit de standpunten van economie en ecologie", zegt Falk Schneider. "We weten nu dat het mogelijk is spooknetten te recyclen maar de vraag is hoe interessant vanuit economisch gezichtspunt is."

 

Gedetailleerde antwoorden op de vragen komen spoedig beschikbaar, aldus het bericht van Vecoplan.

http://www.vecoplan.com/de

 

 

 
© KunststofenRubber.nl