Zeer hoge concentraties microplastics in gesmolten zee-ijs

Geplaatst op 13 februari 2018 om 10:54 uur
Zeer hoge concentraties microplastics in gesmolten zee-ijs
De hoeveelheid plastic afval in het Noorse Arctisch gebied groeit, zeggen wetenschappers van het Norwegian Polar Institute. Er zijn enorm hoge concentraties microplastics in het zee-ijs aangetroffen.

Dit meldt Duurzaambedrijfsleven.nl. ‘Recent onderzoek toont aan dat tot 234 microplastics zijn gevonden in slechts één liter gesmolten Arctisch zee-ijs'. Die concentratie is  veel hoger dan in de open oceaan. Dit komt mede doordat zee-ijs van bovenaf ontstaat. Plastic deeltjes drijven ook naar de oppervlakte en komen op deze manier dus vast te zitten in het bevriezende ijs.

 

Komt door visserij

 

Het zwerfafval werd bij overal in het onderzochte noordpoolgebied gevonden en de visserij blijkt de grootste veroorzaker van de vervuiling want het plastic afval bestaat vooral uit afgedankt vistuig. De Noorse minister Ola Elvestuen (Milieu) denkt dat politici zich in het verleden de omvang van het plastic probleem niet volledig hebben gerealiseerd.

 

Dringend 

 

Het Norwegian Polar Institute stelt dat aanvullend onderzoek naar de mogelijke schade door plastic afval dringend nodig is. Tot nu toe zijn er effecten waargenomen bij verschillende vissen, zeevogels en zoogdieren.

 

Zie ook: Onderzoekers vinden microplastic deeltjes bij Antarctica

 

 
© KunststofenRubber.nl