Foliefabrikant AFP wijst op strenge wetgeving palletvervoer

Geplaatst op 10 april 2018 om 12:24 uur
Foliefabrikant AFP wijst op strenge wetgeving palletvervoer
Door veel strengere Europese wetgeving per 1 mei, wordt ‘ladingzekerheid' voor fabrikanten erg belangrijk. Folie kan veel problemen met transport voorkomen, zegt folieproducent AFP die zelfs folie van 57 lagen maakt.

Ladingzekerheid wordt voor fabrikanten die lading op pallets vervoeren belangrijk vanwege de invoering van de EUMOS-wetgeving. Vanaf mei aanstaande worden hieraan aanzienlijke hogere eisen gesteld. Bovendien verschuift de aansprakelijkheid van de vervoerder naar de opdrachtgever en kunnen hoge boetes worden opgelegd. 

 

Schades

 

In de praktijk blijkt dat fabrikanten en transporteurs tijdens internationale transporten gemiddeld meerdere procenten schade over de totale lading realiseren, zegt foliefabrikant AFP. Deze schade betreft niet alleen kostbaar verlies van producten maar ook de afhandeling van schades, schadeclaims en het uitvaardigen van nieuwe bestellingen en dit zou voor multinationals individueel kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro's per jaar. Er worden hierdoor in Europa per jaar honderden miljoenen producten afgekeurd.

 

Duizend kilo met 150 gram

 

AFP claimt dat het aantal schades duidelijk kan worden verminderd. Door het gebruik van de juiste machines, procedures en foliën kunnen bovendien onnodige productiestops in het palletwikkelproces vrijwel geheel worden voorkomen. In de filosofie van AFP is het gebruik van een zo minimaal mogelijke hoeveelheid folie per pallet belangrijk. Met 150 gram folie van het merk  Katan-Ex kan een transportlading van duizend kilo veilig worden vastgezet en getransporteerd, aldus AFP. 

 

Folie van 57 lagen

 

AFP claimt de enige partij ter wereld te zijn die met behulp van de nieuwste microlayertechnieken folie produceert die uit maar liefst 57 lagen bestaat. Onder de merknaam Katan-Ex worden allerlei folietypes ontwikkeld.  AFP heeft varianten voor vrijwel alle mogelijke ladingen en eisen die daaraan worden gesteld zoals extra UV-bescherming, folie die compliant is met voedselveiligheidseisen, geschikt is voor zware lading of opslag bij koude temperaturen, met maximale diefstalpreventie, ter voorkoming van condensatie of ter bescherming van lading met een onregelmatige structuur of scherpe hoeken en voor lading die extra bescherming nodig heeft.

 

Recycling 

 

Inmiddels kan 95 procent van de AFP-foliën worden gerecycled en het bedrijf zet zich actief in om het materiaal ook in de recycleketen te laten opnemen. Afval dat tijdens de productie vrijkomt, wordt voor 99 procent hergebruikt en door het gebruik van dunnere en lichtere folies wordt minimaal dertig procent minder plastic materiaal gebruikt ten opzichte van conventionele folie.

 

Moeder Jindal

 

Door de samenwerking met moedermaatschappij Jindal, een van de grootste spelers op het gebied van BOPP en BOPET (bi-axiaal georiënteerde film van PP en PET) ter wereld, zegt AFP nog beter in staat te zijn folies te ontwikkelen die door klanten wereldwijd kunnen worden gebruikt. Sinds  1 oktober 2017 is Jindal eigenaar van AFP.  Jindal heeft vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Italië, India en de Verenigde Staten.

 
© KunststofenRubber.nl