Bijna onbreekbaar skateboard uit vezelversterkt kunststof

Geplaatst op 22 mei 2018 om 12:26 uur
Bijna onbreekbaar skateboard uit vezelversterkt kunststof
Voor zijn masterstudie heeft Damien Sommer aan de Technische Universiteit van Lausanne een skateboard ontworpen en gebouwd uit vezelversterkt kunststof. Dit board gaat veel langer mee dan traditionele boards die uiteindelijk altijd breken, aldus Sommer.

Het maken van een skateboards uit glasvezelversterkt polymeer in plaats van uit hout is zinvol want fiberglas is waterdicht en kan meer hebben dan de materialen die normaal gesproken worden toegepast voor de commerciële skateboards. Het is ook geschikter voor nieuwe ontwerpen.

 

 


De universiteit vroeg de student niet alleen de basisstructuur van het board te ontwerpen maar die ook zelf te maken en te testen, om zo de sterke en zwakke kanten te bekijken. Student Damien Sommer (civiele techniek) speelt volleybal op hoog niveau en is bovendien een fanatieke skateboarder en hij nam de handschoen op. Omdat hij bijna twee meter lang en dus zwaar is, moest hij een board ontwerpen dat niet te flexibel zou zijn onder zijn gewicht. Het eerste deel van zijn project was uit te rekenen hoe glasvezelversterkt kunststof zich zou gedragen onder diverse belastingen, gebaseerd op de klassieke theorie van gelamineerd composiet. Hij paste de buigstijfheid van het glasvezelversterkte skateboard aan de gebruikelijke waarden voor conventionele houten boards aan.  Hij valideerde zijn ontwerp door prototypes te maken en allerlei experimenteel onderzoek te doen.

 

Techniek aanpassen

 

Tegenwoordig worden composietmaterialen uit glas- of koolstofvezelversterkte polymeren alleen maar gebruikt in bepaalde onderdelen van skateboards om de basisstructuur van hout te versterken.  Daarentegen worden veel ski's, snowboards en fietsen wel van polymeercomposieten gemaakt die daardoor unieke eigenschappen hebben. Bij skateboards zou dit niet zo zijn omdat het ontwerpen van een honderd procent kunststofcomposiet skateboard meer technische kennis vereist.  Het materiaal en de productiemethode zijn niet veel duurder en een fiberglasboard zal langer meegaan dan een houten exemplaar omdat hout vocht opneemt en uiteindelijk altijd breekt, zegt Sommer.

Qua aanvoelen, zullen kunststof exemplaren de skateboarders eerst verrassen, denkt student Summer. "De eerste minuten moet je je techniek echt aanpassen omdat je als je na een truc weer op de grond komt, je het board onder je voeten voelt bewegen. Dit is het moment waarop traditionele boards kapot gaan."

 

Toekomstige ontwikkelingen

 

Het mooie van de composiet skateboards uit (bijvoorbeeld) met glasvezel versterkt polymeer is dat er veel meer designmogelijkheden zijn dan bij traditionele boards.  Men kan bepalen hoe stijf en hoe dik men het board wil hebben door de vezelstructuur aan te passen of het materiaal - en daarmee kan men veelzijdige skateboards maken.  Een nieuw masteronderzoek is opgestart dat zich focust op design en optimalisatie van het productieproces.

 

 
© KunststofenRubber.nl