Coca-Cola in adviesraad project chemische recycling Demeto

Geplaatst op 20 juni 2018 om 12:38 uur
Coca-Cola in adviesraad project chemische recycling Demeto
Demeto is een project voor chemische recycling van PET en heeft aangekondigd dat Coca-Cola Company zitting neemt in de industriƫle adviesraad.

De naam Demeto is met de nodige fantasie afgeleid van 'Modular, scalable and high-performance DE-polymerization by MicrowavE TechnolOgy. Het betreft een project dat is gefinancierd door Europese subsidie in het kader van Horizon 2020. De partners van het consortium werken samen om een manier van chemische recycling (de-polymerisatie) van PET realiteit te laten worden. Het proces is uitgevonden door gr3n en claimt zowel duurzaam als winstgevend te zijn.

 

Zestien bedrijven

 

De industriële adviesraad is een commissie van belanghebbenden buiten het project die contact zal hebben met de partners van het consortium, met name om feedback en commentaren te leveren en om de richting van de activiteiten op het gebied van business development te sturen. De adviesraad bestaat nu uit zestien bedrijven inclusief de complete PET/polyester-waardeketen op diverse niveaus, inclusief topmerken van textiel voor huishoudelijke toepassingen, sportkleding, modetextiel,  huishoudelijke onderhoudsproducten, persoonlijke verzorgingsproducten en dranken tot en met de kunststofverwerkers, de afvalinzamelaars en de recyclers.
Demoto en Coca-Cola hebben het gezamenlijke belang om de cirkel te sluiten ten behoeve van de circulaire economie voor plastics. Als een van de allergrootste drankenproducenten van de wereld is Coca-Cola Company  afhankelijk van PET in allerlei toepassingen en van transport tot verpakking . Het bedrijf wordt gezien als een leidende partij in de industrie bij de ondersteuning van de ontwikkeling van PET-recycling.

 

World Without Waste

 

Maria Luisa Polli van Coca-Cola voor Centraal- en Oost-Europe: "Consumenten verwachten van bedrijven zoals het onze om leidend op te treden en te helpen bij de realisering van een afvalvrije wereld. Met onze visie ‘World Without Waste' investeren wij om te helpen bij het verpakkingsafval op de wereld tot een probleem van het verleden te maken.  We doen dit door een nieuwe focus op de totale verpakkingslevenscyclus -  vanaf hoe flessen en containers worden ontworpen en gemaakt tot hoe ze worden gerecycled en een nieuwe toepassing krijgen. Het produceren van PET uit gerecycled plastic in een duurzame en winstgevende manier is een belangrijk stap voorwaarts. Daarom zijn wij blij met Demoto en de industrie samen te werken om een nieuwe revolutionaire techniek te ontwikkelen en die beschikbaar te maken ten behoeve van de circulaire economie."

 

Proeffabriek

 

Coca-Cola Company steunt met zijn toetreding tot de adviesraad het eerste Europese project om een fabriek te bouwen op industriële schaal voor de chemische recycling van PET. Hoewel PET een van de meest gebruikte materialen in de verpakkingsindustrie is, wordt maar twintig procent ervan gerecycled om terug te keren in de waardeketen. Zelfs in Europa wordt een groot deel van de PET (inclusief gekleurde PET en complex samengestelde of vervuilde materialen) verbrand of gestort. Demeto gaat de uitdaging aan om een schone, veilige en winstgevende methode te ontwikkelen om de ‘moeilijke PET' ook te kunnen behandelen.

 

Basiscomponenten

 

Demeto's techniek maakt een compleet herstel van PET mogelijk zonder degradatie van het materiaal. Demoto zal in staat zijn post-consument PET terug te brengen naar de basiscomponenten ethylene glycol (EG) en tereftaalzuur (PTA). Het proces wordt versterkt door microgolfstraling  om de reactietijd te versnellen en om het geschikt te maken voor industriële toepassing.  Omdat de resterende PET is ontworpen om concurrerend te zijn aan virgin-PET, zowel qua kwaliteit als qua kosten, biedt Demeto hiermee een serieus alternatief voor de kunststofindustrie. Ook het Nederlandse bedrijf Ioniqa werkt aan een proces van depolymerisatie en ontdoet de PET van zijn kleur met magnetische vloeistof. Demeto (gr3n) gebruikt microgolven.

 
© KunststofenRubber.nl