Biomassa als duurzame grondstof voor industrie

Geplaatst op 03 juli 2018 om 15:01 uur
Biomassa als duurzame grondstof voor industrie
Terwijl zonnepanelen en windmolens terrein winnen op de ‘fossiele’ energievoorziening, gebruikt de chemis­che industrie nog vaak olie als grondstof. Dat kan anders vinden onderzoekers en studenten van de HAN. Zij proberen manieren te vinden om de bruikbare bestanddelen van plantaardige reststromen om te zetten in nieuwe producten zoals verpakkingen. Deze zogenoemde bioraffinage kan de chemische industrie duurzamer maken.

Hoewel het hergebruiken van bijvoorbeeld metaal, papier, en in toenemende mate plastic al goed gaat, zijn grote hoeveelheden vuilnis nog slecht recyclebaar. Een voorbeeld daarvan is ons plantaardige afval (ook wel biomassa genoemd), dat meestal naar een verbrandings- of vergistingsinstallatie gaat om er energie uit te winnen.

 

Omzetten van reststromen in energie is een mooi begin, maar zou nog beter kunnen volgens Karin Struijs, projectleider van het project Bioraffinage van het BioCentre en het Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie van de HAN. "Het zou geweldig zijn als we onze reststromen volledig kunnen gebruiken als grondstof voor de industrie. We maken optimaal gebruik van de beschikbare grondstoffen én worden minder afhankelijk van olie die nu vaak dient als bron voor de productie van chemicaliën",

  

Bioraffinage

Bioraffinage in het algemeen staat nog in de kinderschoenen, maar de HAN begon het afgelopen jaar succesvolle samenwerkingen met bedrijven waarin plantaardig afval een tweede leven krijgt. Onderzoekers en studenten van de opleidingen Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek identificeren samen de nuttige bestanddelen en ontwikkelen manieren om ze eruit te halen en opnieuw te gebruiken in producten. Studenten leveren een belangrijke bijdrage, ze testen de methodes in het lab en bestuderen de economische overwegingen voor bioraffinage.

 

Logische stap

Volgens Struijs is bioraffinage een logische stap in het duurzamer maken van de industrie. Bioraffinage helpt het gebruik van fossiele grondstoffen te verlagen. ‘Of al ons afval te hergebruiken is? Er zal altijd een deel bestaan waarvoor dat lastig is, maar dat deel hopen we met onze methodes te verkleinen', zegt Struijs. ‘In theorie is alles herbruikbaar.' 

 

 
© KunststofenRubber.nl