75 duizend euro voor onderzoek bij GreenPAC iLab-bedrijven

Geplaatst op 11 juli 2018 om 13:44 uur
75 duizend euro voor onderzoek bij GreenPAC iLab-bedrijven
Geld krijgen voor het doen van haalbaarheidsonderzoek, dat kregen iLab-bedrijven voor elkaar met elk 25 duizend euro subsidie. Voorwaarde is wel dat de bedrijven de onderzoeken in nauwe samenwerking met de kunststoflectoraten van Windesheim en NHL Stenden uitvoeren.

Een van de iLab-bedrijven die 25 mille toegekend heeft gekregen, is Forest Living. De onderneming bestaat uit Alex van Eekelen, Johan Fluit, Boy Rolloos en Robin Veerman. Forest Living heeft een isolerende constructiecomponent ontwikkeld dat het bouwen van woningen een stuk goedkoper en betaalbaarder maakt. Bovendien levert de component een hoge isolatiewaarde waardoor de woning extra energiezuinig is. "Het geld komt voor ons als geroepen. We zijn starter op de markt en missen de financiële slagkracht van een gevestigd bedrijf. De subsidie biedt ons de mogelijkheid aan te tonen dat ons concept werkt", aldus Johan Fluit namens Forest Living.  Het onderzoek doet Forest Living in nauwe samenwerking met het Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim, het iLab zelf en hun andere partners.

 

Koffiedik-kunststof
Ook voor Olaf Vermeulen van OVDesigns is het geld zeer welkom. Hij houdt zich op het iLab bezig met het ontwikkelen van een kunststof op basis van koffiedik en biobased grondstoffen voor massaproductie. Dit onderzoek moet drie varianten biobased kunststof opleveren die hij voor verschillende toepassingen gaat inzetten. Vermeulen: "Met het geld kan ik in samenwerking met het Lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden onderzoek laten doen om de materiaaleigenschappen vast te stellen en te onderzoeken waar ik welke kunststof voor kan gaan inzetten. Met een van de varianten wil ik dienbladen gaan maken."

 

Spuitgietmachine

PBS Machinery, de onderneming van Peter-Bas Schelling, heeft als derde in de rij subsidie gekregen. PBS Machinery ontwikkelt en produceert kleinschalige kunststofverwerkende machines die oceaanplastics recyclen voor nieuwe toepassingen. PBS Machinery doet dit in samenwerking met Precious Plastics, een wereldwijde gemeenschap bestaande uit honderden mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor de plastic vervuiling. Peter- Bas Schelling: "Mijn droom is wereldwijd machines te produceren die de plastic soep in de oceanen kunnen tegengaan. Met deze financiering kan ik een van mijn nieuwe kunststofverwerkende machines verder ontwikkelen. Het gaat in dit geval om een spuitgietmachine. Het concept dat ik heb bedacht voor deze machine kan in potentie sneller produceren. Samen met het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim willen we de haalbaarheid van dit concept testen."

 

Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA

De subsidie die de iLab-bedrijven hebben ontvangen is afkomstig van het regieorgaan van de SIA. Dit orgaan is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Belangrijke opdracht van het regieorgaan is het versterken en vernieuwen van vraaggestuurd praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Het gaat om onderzoek dat het toepassen van kennis in bedrijven, in de publieke sector en in het onderwijs van de hogescholen stimuleert.  Vandaar dat de onderzoeken in dit geval worden uitgevoerd door de kunststoflectoraten van Windesheim en NHL Stenden.

Over Green PAC iLab

Green PAC iLab is een initiatief van Windesheim en NHL Stenden en is een innovatief knooppunt, een zogenoemde incubator  waar starters een veelbelovend concept van een kunststof (deel van een) product versneld kunnen ontwikkelen tot een serieuze, concurrerende speler op de markt. Green PAC iLab heeft vestigingen in Zwolle en Emmen.

 

 
© KunststofenRubber.nl