Gemeenten willen statiegeld op PET-flesjes en blikjes - koeien ziek

Geplaatst op 24 juli 2018 om 10:30 uur
Gemeenten willen statiegeld op PET-flesjes en blikjes - koeien ziek
Een grote meerderheid van de Nederlandse gemeenten wil dat nog dit jaar statiegeldheffing wordt ingevoerd op kleine PET-flessen en blikjes. De Statiegeldalliantie meldt dat 328 van de 380 gemeenten zich inmiddels bij de organisatie hebben aangesloten.

De Statiegeldalliantie vraagt de regering nog dit jaar de statiegeldregeling uit te breiden naar kleine flessen en blikjes. De Gemeente Almere sloot zich deze maand aan bij de alliantie en D66-raadslid Jan Lems zegt in de regionale krant De Stentor dat Nederlanders het zat zijn. "Al die plastic verpakkingen in de supermarkten en het zwerfafval."

 

Twee jaar 

 

De Nederlandse regering heeft in maart van dit jaar besloten niet eerder dan in 2021 ook statiegeld op kleine flesjes te zullen invoeren. Tot die tijd krijgt het betrokken bedrijfsleven de gelegenheid zelf andere manier te vinden. Lems zegt in het artikel dat hij niet gelooft dat de bedrijven hun best gaan doen. "De lobby van de industrie heeft opnieuw succes geboekt."  De verantwoordelijke staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu laat weten dat het twee jaar kost om de invoering van de statiegeldregeling wettelijk voor te bereiden. Haar woordvoerder: "In de tussentijd krijgt het bedrijfsleven nog de kans maatregelen te nemen."

 

 

Koeien  

 

Boerenorganisatie LTO Nederland sluit zich  aan bij de alliantie, net als veel provincies en waterschappen. Blikjes en plastic delen komen in het veld terecht en (maai)machines kunnen die materialen stuk slaan waardoor er scherpe stukken kunnen ontstaan. Die komen dan via het gras of hooi in de ingewanden van de dieren terecht en kunnen daar beschadigingen aanbrengen. De Stentor citeert veearts Sjoerd Malda. "Koeien zijn gulzige eters. Zij proeven niet wat zij eten. Zo kunnen ze veel blik en plastic binnen krijgen." Volgens deze veearts heeft een op de tien koeien er tegenwoordig last van.

Er is een deeloplossing voor het blik in de vorm van een magneet die zo groot is als een mobiele telefoon. De magneet wordt aangebracht in de maag van de koe zodat de metaaldelen niet naar de maagwand gaan maar door de magneet worden vastgehouden. Voor plastic is dit natuurlijk geen oplossing.  Malda constateert dat de oplossing heel simpel is (je eigen rotzooi mee naar huis nemen en opruimen) maar dat doen veel mensen niet. "Mensen zijn te lui."  Koeien kunnen beschadigingen aan de maagwand oplopen wat tot ontstekingen leidt waardoor de koe pijn heeft en bijvoorbeeld hoge koorts krijgt. (bron: De Stentor)

 

    

 
© KunststofenRubber.nl