Systeem van Ocean Cleanup opnieuw aangepast tot 'Final Design'

Geplaatst op 24 juli 2018 om 15:00 uur
Systeem van Ocean Cleanup opnieuw aangepast tot 'Final Design'
Ondernemer Boyan Slat wil de oceanen bevrijden van het afvalplastic. Het systeem dat hij vorig jaar groots aankondigde (The Next Phase) heeft de eindstreep evenwel niet gehaald. Nu is er versie 3 die de hoopgevende naam Final Design kreeg.

The Ocean Cleanup onthulde het nieuwste ontwerp van het oceaanschoonmaaksysteem eind vorige week. Slat spreekt van ‘het definitieve ontwerp' en hij is al begonnen met de bouw. Hij hoopt het systeem nog deze zomer te water te kunnen laten.  Vier dagen na de presentatie van The Next Phase, het tweede design op basis van drijvende zee-ankers, kwam het team tot de choquerende ontdekking dat de krachten van wind en golven - die relatief zo klein dat ze in de meeste ‘zee-ontwerpen' buiten beschouwing worden gelaten - voor de oceaanschoonmaak wel van belang zijn. Het plastic zou op verschillende manieren aan de verkeerde kant van de mond terecht kunnen komen, of deze zelfs inhalen.  "Het knappe van probleemoplossers is dat ze manieren zien om een nadeel om te buigen in een voordeel", aldus Slat. In dit geval is dat gedaan door het idee van de drijvende zee-ankers los te laten. Het systeem kan nu zijn plastic prooi inhalen doordat hij wordt voortgestuwd door dezelfde wind en golven die hem in het geval van verankering juist zouden dwarsbomen.

 

VIDEO  

 

De installatie bestaat uit een u-vormige drijver met daaronder een scherm dat in het midden drie meter diep in het water hangt en aan de uiteinden minder diep. Het midden ondervindt daardoor meer weerstand, zodat de u-vorm in stand blijft en de opening zich altijd naar de lijzijde richt. Lijnen zorgen dat de u-vorm niet binnenstebuiten kan lappen bij plotselinge veranderingen in windrichting.
Het scherm moet er ook voor zorgen dat het plastic niet onder de drijvers door kan spoelen. Volgens Slat wordt het plastic niet in deze stroming meegezogen: "Dit heeft te maken met de dichtheid van de plastics en de diepte waarop het drijft. De neerwaartse stroming is niet sterk genoeg om plastic naar beneden de duwen, maar wel genoeg om vissen zich bewust te laten worden van een naderend object en zo koers te laten wijzigen om zo het scherm te ontwijken." 

 

Eens in de zoveel tijd moet er een vrachtschip naar het systeem varen om het vergaarde plastic op te halen en aan wal te brengen voor recycling.

 
© KunststofenRubber.nl