Kunststof schuimvulling in meubilair vaak brandgevaarlijk

Geplaatst op 24 juli 2018 om 14:00 uur
Kunststof schuimvulling in meubilair vaak brandgevaarlijk
Het aantal doden als gevolg van een woningbrand kan met een kwart omlaag als fabrikanten van bankstellen en matrassen meer brandveilige producten op de markt brengen. Bij een kwart van de woningbranden zijn brandbare bankstellen of matrassen betrokken.

Dit schreef dagblad De Stentor eerder deze maand naar aanleiding een uitslaande woningbrand in Deventer waar het vuur razendsnel om zich heen greep vanwege meubilair waarin een kunststof schuimvulling zat. René Hagen is projectleider van een Europees onderzoek naar het brandgevaar bij met schuim gevulde banken, stoelen en matrassen. Met de Federation of the European Union Fire Officer Associations (FEU) wil hij fabrikanten overtuigen van het belang van brandveiliger meubilair. Hagen is ook lector Brandpreventie bij de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en projectleider van een onderzoek naar brandveiliger meubilair. In het Stentor-artikel zegt hij: "Het blijkt dat bij zeker 25 procent van de woningbranden brandbare bankstellen of matrassen de oorzaak zijn. We voeren in Nederland samen met het ministerie van VWS sinds kort gesprekken met de meubelbranche hierover." Niet alle meubelproducenten zouden zich over de kwestie bekommeren. De bank of het matras gaat niet uit zichzelf branden dus vinden de meubelproducenten het niet hun verantwoordelijkheid is.

 

Bijna altijd PUR 

 

Het probleem van de brandgevaarlijkheid doet zich volgens Hagen voor bij alle schuimen die worden gebruikt, bijna altijd is dit PUR. Er worden in Nederland geen brandvertragende schuimen gebruikt in woonmeubilair. Directeur Kees Hoogendijk van branchevereniging voor Interieurbouw & Meubelindustrie CBM zegt dat er al langer contact is met René Hagen over dit onderwerp. Hij zegt dat Hagen met materiaal moet komen dat bewezen brandwerend is en dat zou Hagen tot dusverre niet hebben gedaan.  Hagen zegt dat er milieuvriendelijke materialen op de markt zijn die de brand kunnen vertragen dan wel de omvang kunnen beperken. De brandweer kan bij de meubelbranche aangeven aan welke brandveiligheidseisen het materiaal moet voldoen maar gaat niet zeggen welk materiaal moet worden gebruikt. 

 

Hagen praat in een speciale werkgroep over dit onderwerp met het ministerie van VWS en branche-organisatie CBM maar ook met retailorganisatie Inretail en Modint (mode, interieur, tapijt, textiel).

 
© KunststofenRubber.nl