Britannia Techno Polymer (BTP) in Tilburg overgenomen door Amerikaans bedrijf Ascend

Geplaatst op 01 augustus 2018 om 10:07 uur
Britannia Techno Polymer (BTP) in Tilburg overgenomen door Amerikaans bedrijf Ascend
Het Amerikaanse miljardenbedrijf Ascend Performance Materials heeft het Tilburgse kunststofbedrijf Britannia Techno Polymer (BTP) overgenomen. Met deze strategische overname beschikt het Amerikaanse bedrijf nu over zijn eerste productiefaciliteit buiten de VS. In het fusie- en overnamelandschap blijkt steeds meer belangstelling voor Nederlandse bedrijven, zegt overnamespecialist Jan Dijkmans van het bureau Marktlink.

Ascend Performance Materials is een wereldspeler als producent van hoogwaardige nylon. Het bedrijf is met een omzet van ongeveer tweeënhalf miljard dollar een van de grote producenten van kunststoffen, vezels en chemicaliën en wereldwijd de grootste van polyamide PA66. Er werken ongeveer drieënhalf duizend mensen.

 

Negen vestigingen

 

Behalve vanuit het Amerikaanse hoofdkantoor opereert het bedrijf uit zeven andere vestigingen: vijf productielocaties in de Verenigde Staten en verkoopkantoren in respectievelijk België en China. Met de overname van BTP uit Tilburg wordt een negende locatie toegevoegd, voor Ascend de eerste productielocatie buiten de VS. Het Tilburgse Britannia produceert high-end thermoplastische compounds (halffabricaten) die in legio eindmarkten worden toegepast, waaronder de automotive industrie (dashboards) en de meubelindustrie. Met zeventig medewerkers bedient het Brabantse bedrijf een uitgebreid internationaal klantenportfolio en Ascend is al jaren een van de grootste klanten van BTP.

 

Logisch gevolg

 

Omdat Ascend veel levert aan de Europese automotive was de overname van BTP een logische stap, vindt ceo Phil McDivitt van Ascend: "De overname biedt ons de mogelijkheid onze klanten in Europa beter van dienst te kunnen zijn terwijl we onze expertise kunnen verruimen met de knowhow van BTP." Andrew Leigh, die Britannia Techno Polymer in 2006 oprichtte, treedt toe tot het global management van Ascend als directeur compoundtechnologie. Leigh over de overname: "BTP en Ascend hebben een lange geschiedenis samen en onze samenwerking is altijd als zeer prettig ervaren. De overname is een logisch gevolg en een nieuw hoofdstuk voor BTP en de medewerkers."

 

Interesse in Nederlands

 

De overname is begeleid door het bureau Marktlink. Volgens overnamespecialisten Jan Dijkmans en Marko Iskić  was het ‘een relatief soepel en snel proces ondanks cultuur- en tijdsverschillen'. Iskić: "De relatie tussen BTP en Ascend bestaat al jaren waardoor partijen bij aanvang al wisten wat ze aan elkaar hadden en hoe belangrijk zij voor elkaar konden zijn in hun streven naar groei en marktleiderschap."  Dijkmans vult aan: "In het fusie- en overnamelandschap voor mkb+-bedrijven is duidelijk een trend zichtbaar, namelijk dat steeds meer internationale partijen  interesse hebben in de overname van Nederlandse bedrijven. Wij zien dat inmiddels één op de vijf transacties in het mkb plaatsvindt met een buitenlandse partij. De verwachting is dat deze verhouding in de nabije toekomst stijgt."


Er zijn over de overname geen financiële details vrijgegeven.

 
© KunststofenRubber.nl