Eerste proefstrook Plastic Road in Zwolle operationeel

Geplaatst op 11 september 2018 om 12:22 uur
Eerste proefstrook Plastic Road in Zwolle operationeel
Eerste proefstrook Plastic Road in Zwolle operationeel
De eerste PlasticRoad ter wereld is operationeel in Zwolle. Het dertig meter lange proefpad lang de Deventerstraatweg is van hergebruikt bierglazen-PET gemaakt en is dinsdag 11 september om 17.00 uur onder grote belangstelling van de pers officieel geopend.

Dit fietspad is de eerste PlasticRoad ter wereld. In november komt een tweede stuk in Giethoorn op een locatie waar andere eigenschappen van de PlasticRoad kunnen worden getest. Zodoende bieden de meetresultaten van beide pilots voldoende kennis om het product door te ontwikkelen. De pilots met de provincie en gemeente duren in principe vijf jaar en in de tussentijd zoeken de PlasticRoad-partners nieuwe locaties voor volgende pilots om andere toepassingen van de innovatie te kunnen testen. Daarbij denken de partijen aan parkeervakken, perrons en trottoirs. Het Zwolse fietspad is opgebouwd uit losse elementen die vooraf worden gefabriceerd. Op de locatie wordt de losse elementen aan elkaar 'gehaakt' tot een pad. Afgelopen juni werd bekendgemaakt dat Zwolle was uitgekozen voor de praktijktest

 

KWS, Wavin, Total 

 

Dochterbedrijf KWS van VolkerWessels kondigden samen met Wavin en Total in oktober 2016 een samenwerking aan om de kunststof weg te gaan ontwikkelen. Het is een concept voor de aanleg van meer duurzame kunststof wegen die asfalt zouden moeten vervangen. Het concept PlasticRoad werd in 2015 voor het eerst geïntroduceerd door KWS. Het gaat om de toepassing van gerecycled afvalplastic dat wordt omgezet in lichtgewicht modules die hol zijn. Binnenin de elementen is ruimte voor kabels en leidingen of hemelwaterafvoer.  

 

Wereldwijd wordt elk jaar zo'n 350 miljoen ton plastic gebruikt en het overgrote deel van het afvalplastic wordt gestort of verbrand. In Europa bevat het totaal aan toegepaste plasticmaterialen maar zeven procent recyclaat. Partner Total constateert dat PlasticRoad een tweede leven schept voor grote volumes afvalplastic  door dat te recyclen en te gebruiken in de wegenbouw. 'Op deze manier willen wij als partnerbedrijven een duurzame afzet mogelijk maken voor het afvalplastic van vandaag. De teststrook in Zwolle is circulair en met een grote hoeveelheid gerecycled plastic gemaakt. Het einddoel is honderd procent recyclaat. In aanvulling op de mogelijke oplossing voor afvalplastic is de PlasticRoad een manier om sneller wegen te kunnen aanleggen met minder impact op de omgeving en met minder CO2-uitstoot.

 

Overijssels gedeputeerde Bert Boerman, wethouder William Dogger van de gemeente Zwolle en de oorspronkelijke bedenkers van de PlasticRoad Anne Koudstaal en Simon Jorritsma doen de officiële opening van het eerste PlasticRoad-fietspad ter wereld.  

 

http://www.plastic-road.eu/

 

 

 
© KunststofenRubber.nl