Ioniqa lanceert eerste upcycling-fabriek voor PET in Geleen

Geplaatst op 13 september 2018 om 10:03 uur
Ioniqa lanceert eerste upcycling-fabriek voor PET in Geleen
Technologiebedrijf Ioniqa bouwt zijn eerste PET-upcycling-fabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Hier gaat het bedrijf vanaf de zomer van 2019 via chemische recycling PET-afval omzetten naar hoogwaardige, pure PET voor nieuwe voedselverpakkingen.

Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat Ioniqa in dit kader een samenwerking is aangegaan met twee heel grote partijen, namelijk Unilever en PET-producent Indorama. Volgens directeur Tonnis Hooghoudt van Ioniqa is deze samenwerking met beide multinationals een belangrijke basis.  "Sinds 2011 werken we in ons lab in Eindhoven aan de technologie om alle kleuren PET-plastics en -textiel op oneindige basis te kunnen upcyclen. De afgelopen twee jaar hebben we in onze demonstratiefabriek Plant-One in Rotterdam-Botlek veel testen uitgevoerd, onder andere voor Unilever en Indorama. Zij hebben onze grondstof gevalideerd voor voedselverpakkingen en dit was van groot belang, want zo'n validatie betekent heel veel voor de markt om een circulaire oplossing te kunnen omarmen."

 

Enorme rotzooi

 

Met het circulaire Ioniqa-proces is er geen aardolie meer nodig voor het maken van PET. "Afval-PET vormt onze grondstof dus in feite kan de oliekraan dicht. Uit deze grondstof  zijn PET-producten te maken die identiek zijn qua kwaliteit en voedselveiligheid én voor concurrerende prijzen. Via ons upcycling-proces kunnen we de wereld stap-voor-stap schoner maken en schoner houden. Als je kijkt naar de vele beelden van de plastic soep in de oceanen en volle stortplaatsen met honderden miljoenen plastic flesjes en doosjes kun je zeggen dat we er met z'n allen een enorme rotzooi van hebben gemaakt. Ik ben blij dat we via ons circulair proces kunnen meewerken aan het opruimen van deze rotzooi en dat we - hoe gek het misschien ook mag klinken - plastic op deze manier duurzaam kunnen maken. Andere spelers in de waardeketen hebben ons proces al als een game changer bestempeld."

 

Locatie fabriek Geleen

 

De Ioniqa-fabriek in Geleen komt in een nieuwe hal die eind dit jaar klaar zal zijn. In het eerste halfjaar van 2019 worden de fabrieksinstallaties geplaatst en daarna volgt het opstartproces. Het is de bedoeling dat het eerste product ook in 2019 wordt afgeleverd. De fabriek is goed voor een productie van tienduizend ton PET-grondstof waarvan weer PET-producten van alle mogelijke kleuren worden gemaakt. "De aanvoer van het benodigde PET voor deze fabriek is verzekerd, evenals de afzet van onze nieuwe PET. De locatie op de Brightlands Chemelot Campus vindt Hooghoudt een ‘perfecte plek' op een goed geoutilleerd terrein waar de Ioniqa-fabriek volledig naar wens is te realiseren. Plus, er is een groot achterland voor aanvoer van grondstof (dicht bij Duitsland, België en Frankrijk). "Als plastic hub voor Europa is Limburg een prima locatie."

 

Cruciaal element 

 

Bert Kip, de ceo van Brightlands Chemelot Campus: "Recycling is een cruciaal element in onze ambitie om innovaties in duurzaamheid in de wereld van chemie en materialen te stimuleren en te versnellen. Samen met Chemelot Industrial Park bouwen we voort op een recyclage-ecosysteem. Verschillende partijen op zowel Chemelot Industrial Park als Brightlands Chemelot Campus zijn al actief op dit gebied. We zijn trots dat Ioniqa voor Brightlands Chemelot Campus koos als de plek voor de plant voor polyesterrecycling. Deze stap past perfect in onze strategie."
En gedeputeerde Joost van den Akker (Economie en Kennisinfrastructuur) van de provincie Limburg: "Op Brightlands Chemelot Campus werken we binnen de doelstellingen van Chemelot 2025 aan verduurzaming en het reduceren van afvalstromen en CO2-uitstoot. De technologie van Ioniqa zal daar een grote bijdrage aan leveren. De provincie heeft samen met de mede-aandeelhouders UM en DSM Nederland in de afgelopen jaren geïnvesteerd in het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven op de campus. De komst van Ioniqa laat zien dat we nu resultaten oogsten."

 

Toekomst

 

Tonnis Hooghoudt hoopt dat deze eerste Ioniqa-fabriek door vele meer zullen worden gevolgd. De tienduizendtonfabriek is in vergelijking tot de vraag in de markt nog steeds relatief klein, schaalvergrotingen tot honderdduizend of tweehonderdduizend ton zullen zeker volgen. "Dat is meer iets voor kapitaalkrachtigere en wereldwijd opererende partijen. Wij richten ons op het wereldwijd verlenen van licenties van onze technologie  en daarmee zal de technologie ook sneller worden geïmplementeerd." Voor de toekomst blijft Ioniqa zich richten op verdere ontwikkeling om ook andere typen plastics  -  waaronder ook bio-plastics - te kunnen recyclen.

 
© KunststofenRubber.nl