ARN start bouw recyclingfabriek luiers

Geplaatst op 18 september 2018 om 10:55 uur
ARN start bouw recyclingfabriek luiers
In Weurt bij Nijmegen wordt bij afvalverwerker ARN begonnen met de bouw van een recyclingfabriek voor luiers. De fabriek gaat uit de gebruikte luiers groen gas, plastic, kunstmest en biomassa halen.

Dit meldt het ANP. Elk kind gebruikt vijfduizend luiers en er komen steeds meer ouderen die incontinentiemateriaal  gebruiken dus de luierberg wordt steeds groter.   Vanaf december is er een mogelijkheid de luiers te recyclen in de fabriek waarvan de bouw gestart is. Na een pilotperiode van twee jaar gaat ARN een echte fabriek neerzetten.  In december kan die draaien, is de verwachting.  In Velsen bouwt men nu een zware, stalen reactor die een druk van 40 bar en 250 graden Celsius kan hebben. "Die luiers- en de inhoud ervan verhitten we met stoom tot 250 graden. Dan wordt alles vloeibaar, alle plastics smelten en komen boven drijven. Die klonten kunnen er zo uit worden gezeefd. Door de hoge temperaturen breken alle bacteriën,  virussen en resten van medicijnen af zodat alle producten die we ervan maken, ook veilig zijn." De fabriek maakt straks uit de gebruikte luiers vier producten, namelijk groen gas, plastic, kunstmest en biomassa. De biomassa kan steenkool vervangen als brandstof in kolencentrales.elsinga beleidsplanning en innovatie - ARN - luierrecycling Eerder mislukt  

 

Tien jaar geleden was er in Arnhem al een initiatief met het recyclen van luiers, maar dat project is mislukt.  Volgens ontwikkelaar Willem Elsinga van Elsinga beleidsplanning en innovatie in Ermelo was het toen te vroeg.  "Alles moet ook kloppen: je moet genoeg aanvoer van gebruikte luiers hebben, de technologie moet niet te duur zijn, en de markt moet klaar zijn voor de producten die uit de fabriek komen. Het was een mix van oorzaken waarom het toen niet lukte." Maar nu is bijna elke gemeente bezig met het terugdringen van de hoeveelheid restafval. Gemeentes willen steeds meer afval gescheiden ophalen.

 

Willem Elsinga deed zeven jaar lang onderzoek naar het recyclingprocedé en heeft er patent op heeft aangevraagd. (ANP)

 

 
© KunststofenRubber.nl