Marga Hoek op 5 jaar GreenPAC: 'stop met bescheidenheid'

Geplaatst op 20 september 2018 om 13:38 uur
Marga Hoek op 5 jaar GreenPAC: 'stop met bescheidenheid'
Tijdens de TIV 2018 in Hardenberg werd op de Toekomstcampus het eerste lustrum van GreenPAC gevierd. De organisatie had duurzaamheidsexpert Marga Hoek als gastspreker uitgenodigd en zij was vrij uitgesproken. "Stop met bescheiden zijn."

Ter gelegenheid van het vijfjarig jublileum werd door GreenPAC een nieuwe promotiefilm  getoond waarin veel aandacht  voor het GreenPAC iLab dat start-ups begeleid bij een idee of een bedrijfsplan. Gastspreker Marga Hoek publiceerde onlangs haar nieuwe boek met de titel The Trilllion Dollar Shift en is onder meer de oprichter van De Groene Zaak, Het groene Brein en Business for Good. In 2014 publiceerde zij het boek ‘Zakendoen in de Nieuwe Economie' dat toen werd verkozen tot managementboek van jaar.     

 

Twaalf biljoen dollar 

 

Hoek benadrukte de mate van groei in verbruik, verspilling en vervuiling en daarmee het cruciale belang van verduurzaming. De markt voor verduurzaming zal geen belemmering voor groei opleveren, gezien het wereldwijde potentieel. "Onlangs is berekend dat marktpotentieel twaalf biljoen dollar is. Je kan zeggen dat het potentieel dus redelijk oneindig is, dus daar ligt het niet aan. We moeten technische oplossingen voor de enorme problemen bedenken en ontwikkelen en we moeten vervolgens opschalen en exponentieel groeien om wat te kunnen betekenen."

 

Zeventien problemen

 

Er zijn in de afgelopen jaren wereldwijd zeventien problemen gedefinieerd, die feitelijk zijn afgeleid van de sustainable development goals (SDG). Deze zeventien problemen moeten worden opgelost vóór het jaar 2030. De maakindustrie en de kunststoffen zijn daarin belangrijk want ze hebben invloed op alle zeventien. "Er moet dus heel veel gebeuren in de maakindustrie en in de kunststof en dat moet door samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten. En dat is nu precies wat bij GreenPAC gebeurt. Je kan studies doen en eindeloos beleidsnota's maken, maar hier gebeuren echte dingen."

 

Stop met bescheidenheid

 

Marga Hoek sprak de start-ups toe met een aantal adviezen, waaronder het stoppen met bescheidenheid. "Dit geldt voor iLab en voor Green PAC. Het is fantastisch wat er gebeurt maar de bescheidenheid druipt ervan af. Dat is gek want de markt is onbegrensd groot en de groei van de ontwikkelingen is noodzakelijk voor de wereld. Dus niet bescheiden zijn. Maak zichtbaar wat je doet. Waarom vind ik niet overal berichten? Dit werk moet internationale pers krijgen. Zorg dat je naar buiten communiceert, durf dat. Misschien krijg je groei te managen maar dat zien we dan wel weer. "

 

Zo groot als de VS

 

Van de 335 miljoen ton plastics die elk jaar wordt geproduceerd wordt maar vijf procent gerecycled dus er is 95 procent te gaan, een enorme markt. De nieuwe inschattingen van de Ocean Cleanup-organisatie geven aan dat de cumulatieve oppervlakte van de verschillende plastic soup garbage patches zo groot is als de Verenigde Staten en dat het zestien keer zo veel is dan eerder verwacht. "Elke vogel die overvliegt heeft 250 stukjes plastic in zich, zo kan het niet langer. In feite is het simpel want we moeten twee dingen doen: alle bestaande ellende oplossen en alle toekomstige ellende voorkomen", redeneert Hoek.

 

Kunststoffen, vezels en composieten

 

GreenPAC (Polymer Application Centre) is een open innovatiecentrum op het gebied van (groene) kunststoffen, vezels en composieten. Het is een initiatief van NHL Stenden Emmen en Windesheim Zwolle en vierde op 19 september 2018 zijn vijfjarig bestaan.    

 
© KunststofenRubber.nl