AMI-rapport: duurzaamheid voorname factor High Barrier Film

Geplaatst op 06 december 2018 om 15:36 uur
AMI-rapport: duurzaamheid voorname factor High Barrier Film
De vraag naar High Barrier Film of hogebarrièrefoliën voor voedselverpakkingen groeit in bijna alle delen van de wereld sneller dan de vraag naar reguliere verpakkingen. De duurzaamheidsfactor blijkt een belangrijke verstoorder te zijn.

Dit schrijft AMI Consulting in een bericht over hun rapport dat onlangs is gepubliceerd. HB-film wordt gedefinieerd als folie met een doordringbaarheid van minder dan 10 cc m2/dag en de vraag ernaar wordt aangejaagd door diverse oorzaken die per regio verschillen. Maar een van de meest consistente trends is wel die van de duurzaamheid, de factor die nu optreedt als de belangrijkste ‘verstoorder' in de markt. 
 

Vragen stellen

 

Nu consumenten in toenemende mate vragen stellen bij het gebruik van plastics in z'n algemeenheid en bij het gebruik van foliën die niet gerecycled worden in het bijzonder, zoals de meerlaags HD-film, zoeken de merken en de retailers naar duurzamere en recyclebare oplossingen. Dit beïnvloedt de mix van substraten  en ook de barrièremethoden die worden toegepast voor voedselverpakkingen. Tegelijkertijd is het voorkomen van voedselverspilling een grote zorg in de gehele toeleveringsketen. De levering van voldoende barrière-eigenschappen tegen gassen, aroma's en smaken is essentieel voor de preventie van voedselverspilling, het verlies van producten in de keten van toelevering en voor het behoud van voedselveiligheid. Als er voldoende barrières zijn ingebouwd, kunnen flexibele films aan voedselfabrikanten en retailers geweldige voordelen bieden voor verlenging van de houdbaarheid, voor de bescherming van de productkwaliteit en voor het gemakkelijker transporteren en distribueren dankzij het lage gewicht, de helderheid en de strekte. Andere consumententrends die de markt aanjagen zijn gezondheid en wellness. Consumenten die zoeken naar gezonder voedsel kiezen in toenemende mate voor minder conserveringsmiddelen en minder toevoegingen. HB-verpakkingsfolie levert een alternatief om het voedsel goed te houden en kan daarom het gebruik van dergelijke ingrediënten voorkomen.

  

Acht procent

 

AMI Consulting in Bristol schat dat acht procent van de twintig miljoen ton flexibele folie voor voedselverpakkingen in 2018 hogebarrièrefilms zijn (geweest).  Polyetheen is het grootste volume, dankzij het gebruik ervan in meerlaagscoextrusie met EVOH (etheen-vinylalcohol), gevolgd door PET dat vooral wordt gemetalliseerd voor een hogere barrière, hoewel het gebruik van aluminiumoxide- of siliciumoxide-coatings om een transparante barrière te krijgen snel groeit. Voor Biaxiaal Georiënteerd Polypropyleen (BGPP) levert PVdC-coating (polyvinylideenchloride) nog steeds de belangrijkste methode om de prestaties op het gebied van zuurstofbarrière te vergroten. Tegelijkertijd zoeken producenten naar de ontwikkeling van gecoextrudeerde of gemetalliseerde varianten om te concurreren met de veel wijder verspreide polyethyleen en alternatieven van BGPET (Biaxiaal Georiënteerde PET).

 

Nieuwe technieken

 

Folie-extruders en folieverwerkers investeren in technieken voor hogebarrièrefolie om waardevermeerderende opties te gelde te kunnen maken in een markt die voor de standaard films stabiel is en waarin sommige categorieën lijden onder overproductie. De kosten in investeringen in HB-films dalen wat de markt toegankelijker maakt voor toetreders. Dit helpt dus om de vraag aan te jagen maar dit helpt ook bij het verlagen van de kosten van de films.

 

Rapport

 

Het rapport High Barrier Flexible Films for Food Packaging onderzoekt de talloze oplossingen die er zijn, hoe die zich ontwikkelen in de diverse regio's en per eindgebruikertoepassing en beschrijft wat de toekomstscenario's kunnen zijn.

 

www.ami.international

 

 
© KunststofenRubber.nl