Bio-polyester uit menselijke poep

Geplaatst op 15 januari 2019 om 16:53 uur
Bio-polyester uit menselijke poep
Er is een nieuwe niet-fossiele bio-polyester op basis van indool in ontwikkeling. Op basis van laboratoriumexperimenten stelt een researchteam van de Universiteit van Lund in Zweden dat het nieuwe materiaal sterker is dan regulier plastic en andere bio-plastics en in potentie beter geschikt is voor recycling.

Nog bijna alle kunststoffen zijn geproduceerd uit aardolie. De ontwikkeling van hernieuwbaar bio-kunststof boekt wel vooruitgang maar relatief weinig bio-plastics worden ook echt gebruikt. Een goede kandidaat onder de bio-plastics is  polyethyleenfuranoaat (PEF). In plaats van olie bevat PEF de koolwaterstof furaan, die kan worden geoogst uit mais, hout en verschillende soorten graan.  De belangrijkste afzetmarkt voor PEF is verpakkingen en experimenten hebben aangetoond dat PEF superieur is aan standaard polyethyleentereftalaat (PET) qua bescherming tegen zuurstof, koolstofdioxide en water en dat geeft de verpakte producten dus een langere houdbaarheid.

 

Indool

 

Het succes van PEF maakte dat onderzoekers van Lund University geïnteresseerd raakten in andere hernieuwbare materialen die in potentie kunnen worden gebruikt voor de productie van kunststof. Student chemical engineering Ping Wang heeft een plastic geproduceerd uit indool*, een koolwaterstof zwaarder dan furaan die aanwezig is in menselijke uitwerpselen - en ook als zodanig ruikt. Het wordt in lagere concentraties ook aangetroffen in bepaalde bloeiende planten en dan heeft het een meer acceptabele geur. Dit is het gevolg van ons reukvermogen dat het aroma verschillend decodeert, afhankelijk van de hoeveelheid en de combinatie.

 

99 graden  

 

Het researchteam in Lund is waarschijnlijk het enige team dat indool-polyesters onderzoekt en de resultaten zijn veelbelovend. Een gewone PET-fles glastemperatuur, waarbij het materiaal zacht wordt en vervormt, is 70 graden. Het meest succesvolle PEF-experiment kwam op 86 graden en bij een experiment met de indool-plastics van Ping Wang bleef het materiaal stabiel tot 99 graden. "Het zijn voorlopige resultaten maar we hebben gezien dat het polyester betere mechanische eigenschappen heeft waardoor het duurzamer is en dit kan leiden tot betere recycling in de toekomst. Op dit moment kunnen PET-flessen maar een keer tot fles gerecycled worden om daarna voor iets anders te worden gebruikt,  bijvoorbeeld textiel", zegt de supervisor van het team, associate professor Baozhong Zhang.

Momenteel wordt indool alleen op kleine schaal geproduceerd en wordt alleen gebruikt in parfums en medicijnen. Het zou mogelijk kunnen zijn methoden van bio-engineering te gebruiken om indool te maken uit suiker via fermentatie. Maar zo'n proces moet eerst beter worden geanalyseerd voordat de productiekosten kunnen worden berekend.  Ping Wang zet haar research voort door de potentie van indool-plastics  in andere toepassingen te onderzoeken. "We hebben goede resultaten behaald maar we zijn niet tevreden. We proberen nu een methode te vinden voor het maken van betere indool-polymeren die in meer toepassingen dan flessen kunnen worden gebruikt.

 

Publicatie: Indole as a new sustainable aromatic unit for high quality biopolyesters

 

ping.wang@chem.lu.se

baozhong.zhang@chem.lu.se

 

Lund University is in 1666 opgericht en behoort tot de honderd beste universiteiten in de wereld.  De universiteit heeft 47 duizend studenten en zevenduizend medewerkers en is gevestigd in Lund, Helsingborg en Malmö.

 

*Indool is een heterocyclische aromatische verbinding met als brutoformule C8H7N. De verbinding is een bicyclische structuur, bestaande uit een benzeen- en een pyrroolring. De naam indool is een samentrekking van de woorden indigo en oleum, omdat indool voor het eerst verkregen was na behandeling van de kleurstof indigo met oleum. (bron: Wikipedia)

 

 

 

 
© KunststofenRubber.nl