Avantium heeft volledig eigendom van Synvina weer terug

Geplaatst op 29 januari 2019 om 17:20 uur
Avantium heeft volledig eigendom van Synvina weer terug
Avantium heeft het aandeel van BASF in Synvina terug gekocht en Marcel Lubben benoemd tot directeur van de nieuwe business unit om de vercommercialisering van de zogeheten YXY-technologie te leiden. Avantium is van plan in de eerste helft van 2019 meer bekend te maken over zijn nieuwe strategie.

Avantium heeft het volledige eigendom terug van de YXY plants-to-plastics technologie door de acquisitie van de aandelen in de Synvina joint-venture die in handen waren van chemiereus BASF. Avantium heeft vervolgens Marcel Lubben benoemd tot directeur van Synvina om de vercommercialisering van de YXY-technologie vanaf 1 februari te leiden.   

 

13,7 miljoen euro 

 

Avantium heeft nu weer het intellectueel eigendom, de mensen en de bezittingen

van YXY en heeft daarvoor aan BASF 13,7 miljoen euro betaald voor het aandeel zoals dat was overeengekomen in de Joint Venture Agreement. Een netto betaling van 3,7 milioen is gedaan voor de volledige overname van de bezittingen die in de laatste twee jaar door Synvina zijn aangeschaft.

Avantium herdefinieert het pad naar de vercommercialisering van de YXY-technologie die men ontwikkelde om via katalyse plantaardige suikers om te zetten in FDCA (furaandicarbonzuur) en materialen zoals het nieuwe verpakkingsmateriaal PEF  (polyethyleenfuranoaat). PEF kan voldoen aan de vraag van leidende merken en klanten voor de volgende generatie materialen die milieuvriendelijk en recyclebaar zijn en die in potentie kunnen uitgroeien tot game changers in de circulaire economie. Avantium is van plan in de eerste helft van 2019 meer bekend te maken over zijn nieuwe strategie voor YXY.

 

Opgelucht   

 

Avantium had plannen om een ​​fabriek te bouwen van 300 miljoen euro op de BASF-site in Antwerpen maar ziet daar vanaf.  Men wil nu ergens anders een kleinere fabriek bouwen en zoekt hiervoor partners, zegt ceo Tom van Aken in het Financieele Dagblad (FD).  Maar nu wil hij wel de volledige zeggenschap behouden. Ook zou Avantium zich met PEF willen richten op een kleiner, hoogwaardiger marktsegment dan dat van frisdrankflessen.  Van Aken denkt aan filmlagen voor elektronica en medische toepassingen, schrijft het FD. In het interview zegt Van Aken ook opgelucht te zijn dat de joint venture met de 'conservatieve' chemiereus BASF van de baan is. "BASF hing te veel aan de rem." 

 

Reverdia

 

De benoemde directeur Marcel Lubben is ervaren in de chemie en biotechnologie. Hij gaat samenwerken met Victor Vreeken (coo) en Willem-Jan Meijer (cfo) in het directieteam. Lubben werkte 25 jaar bij DSM in verschillende functies, laatstelijk als president van Reverdia, een joint-venture tussen DSM en Roquette voor de productie en verkoop van bio-barnsteenzuur. Synvina wordt nu een nieuwe business unit binnen Avantium, naast de bestaande business units Katalyse en Hernieuwbare Chemicaliën.  

 

Rotsvast geloof

 

Avantiums programma van hernieuwbare chemie bevat ook Dawn Technology die non-food grondstof omzet in industriële suikers en lignine en de Mekong-technologie die omzet suikers in plantaardige mono-ethyleenglycol (MEG) die wordt gebruikt in de productie van materialen inclusief hernieuwbare kunststoffen en polyesters. Tom van Aken, ceo van Avantium:  "Ons geloof in YXY en zijn marktpotentieel is rotsvast. Het produceren van FDCA en PEF is een complex innovatieproces  dat een compleet nieuwe waardeketen nodig heeft. Ik ben ervan overtuigd dat het werk dat tot dusver is gedaan en de waardeketen die we hebben gebouwd de vercommercialisering van PEF zal aanjagen. We hebben de mensen, de ambitie en de expertise om FDCA en PEF succesvol naar de markt te brengen."

 

www.avantium.com

 

 

 
© KunststofenRubber.nl