Evonik verkoopt methacrylaat-business aan investeerder

Geplaatst op 05 maart 2019 om 10:53 uur
Evonik verkoopt methacrylaat-business aan investeerder
Chemisch bedrijf Evonik verkoopt zijn methacrylaat-activiteiten aan Advent International voor drie miljard euro. Dit bedrag is ongeveer 8,5 maal de operationele winst van dit bedrijfsdeel.

De methacrylaatactiviteit heeft achttien productiefaciliteiten en wereldwijd bijna vierduizend medewerkers. Tussen 2016 en 2018 genereerde de divisie een operationele winst van ongeveer 350 miljoen euro op een omzet van 1,8 miljard euro per jaar.  Voor 2019 verwacht men gelijke resultaten.

In de transactie vallen de business-lijnen  voor methacrylaten,  acrylaatproducten, CyPlus-businesslijnen  en sommige van de methacrylaat-harsen. Evenik verkoopt deze zaken als onderdeel van een strategie die focust op specialty chemicals die minder cyclisch zijn. Koper Advent International is een private equity-bedrijf en een van de meest ervaren investeerders in de chemische industrie ter wereld met ruim dertig investeringen in de afgelopen dertig jaar.

 

Balans versterken

Evonik gaat de opbrengsten gebruiken om zijn balans te versterken en om zich te kunnen richten op projecten met groeipotentie.  Dit betreft onder meer de aankoopprijs van het Amerikaanse bedrijf PeroxyChem dat Evonik dit jaar wil inlijven. Ook zal geld worden ingezet om de huidige portfolio van specialties te versterken, waarvoor de bouw van een nieuwe productiefaciliteit voor polyamide 12 in Marl in Duitslandnodig is. Deze activiteiten genereren een interessant marge en een bovengemiddelde cashflow, zegt Evonik.

 
© KunststofenRubber.nl