Volwassenheid AM-industrie centraal tijdens RapidPro 2019

Geplaatst op 18 maart 2019 om 14:38 uur
Volwassenheid AM-industrie centraal tijdens RapidPro 2019
Op 13 en 14 maart 2019 organiseerde Mikrocentrum de 9e editie van vakbeurs RapidPro in Koningshof in Veldhoven. Er zijn 2.200 bezoekers geregistreerd en tachtig exposanten.

De ontwikkelingen binnen de Digital en Additive Manufacturing gaan rap en de vraag binnen de industrie is veranderd. Waar tot voor kort de maakindustrie zich nog bezighield met de vraag wat AM precies was, speelt concrete toepassing, het oplossen van problemen en ROI inmiddels een steeds grotere rol. Behalve mogelijkheden zijn er ook uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van business development, (nieuwe) materialen, hard- en software integratie, kwaliteit en juridische aspecten. RapidPro besteedde zowel op de beursvloer, in het congresprogramma (42 presentaties) als tijdens de nieuw toegevoegde Ask-A-Pro en Meet & Match-sessies dan ook uitvoerig aandacht aan deze onderwerpen.

 

"Digital Manufacturing heeft het afgelopen jaar een grote stap gezet in de volwassenwording. Op RapidPro werd duidelijk dat zowel leveranciers als klanten klaar zijn voor concrete implementaties van oplossingen op diverse gebieden, van 3D-scannen, reversed engineering en prototyping tot serieproductie met AM. Het delen van successen in deze is essentieel en RapidPro zal daar, in samenwerking met partners zoals Flam3D en 3DPrintmagazine, in komende edities een steentje aan blijven bijdragen" meldt eventmanager Tom Wessels van RapidPro.

 

Voor de industrie valt veel te winnen. Dit werd ook duidelijk in het congresprogramma. Zo gaf Güngör Kara (EOS GmbH) aan 3D-printen te zien als nadrukkelijk onderdeel van digitalisering van de maakindustrie met nieuwe verdienmodellen als gevolg. Bovendien groeit het aantal toepassingen. Zo nam Berry Hendriks (CyBe Construction) het publiek mee in de wereld van 3D-betonprinten en vertelde professor Ian Gibson (Fraunhofer Project Center) over de progressie met Metal AM.
Arlette van der Veer van KLM bracht de mogelijkheden naar de praktijk met haar lezing over hoe zij 3D-design engineering realiseren op de afdeling Engineering en Maintenance.

 

De tiende editie staat gepland op 4 en 5 maart 2020. www.rapidpro.nl  

 
© KunststofenRubber.nl