Snel onderzoek naar effecten van microplastics op gezondheid

Geplaatst op 27 maart 2019 om 10:26 uur
Snel onderzoek naar effecten van microplastics op gezondheid
Op de Rijksuniversiteit Groningen hebben de professoren Melgert en Gosens en doctor Anna Salvati van GRIP één van vijftien subsidies toegekend gekregen binnen een onderzoeksprogramma naar de gezondheidsrisico's van microplastics. Het gaat om 1,6 miljoen euro.

Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen. Het ZonMW programma is het eerste programma ter wereld dat geheel is gericht op onderzoek naar de effecten van micro- en nanoplastics op de gezondheid. In totaal is 1,6 miljoen euro geïnvesteerd door ZonMW, NWO, het Gieskes-Strijbis Fonds en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De toegekende projecten zijn kortlopend en hebben als doel snel antwoorden te vinden op de meest prangende vragen rondom de overal aanwezige microplastics, waaraan we dagelijks blootgesteld worden via de lucht en de voeding.

 

Schadelijk voor longen

Het project onder leiding van professor Melgert onderzoekt of microplasticvezels schadelijk zijn voor de longen. In huizen en kantoren zweven grote aantallen minuscule plastic vezels rond die afkomstig zijn van kunststof kleding en stoffering. Deze vezels zijn klein genoeg om in te ademen en aangezien longweefsel deze vezels niet kan afbreken, zouden ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van longziekten. Bovendien hechten verschillende soorten luchtverontreinigingen zoals sigarettenrook en uitlaatgassen zich gemakkelijk aan dit soort vezels, waardoor ze wellicht nog meer schade kunnen aanrichten. Er zijn microplasticvezels gevonden in longweefsel van mensen met longkanker, maar het is niet duidelijk of die vezels bijdroegen aan het ontstaan van de kanker. Omdat nog nooit is onderzocht wat microplasticvezels met longweefsel doen, wil men in dit project onderzoeken of en hoe longcellen op deze vezels reageren met en zonder luchtverontreinigende stoffen. Meer informatie over het programma op de websites van ZonMW en de Plastic Soup Foundation.

 

GRIP is Groningen Research Institute of Pharmacy

ZonMW is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Het is een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg.

NWO is de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te bevorderen.

Gieskes-Strijbis Fonds is een goededoelenfonds.

 

 
© KunststofenRubber.nl