AZL won JEC Award 2019 en zoekt partners voor vervolgproject

Geplaatst op 27 maart 2019 om 09:00 uur
AZL won JEC Award 2019 en zoekt partners voor vervolgproject
Onderzoeksinstituut AZL is winnaar geworden van de JEC Award 2019 in de categorie ‘Industry & Equipment' met de nieuwe Ultra-Fast Consolidator Machine. Het vervolgtraject van vercommercialisering staat open voor deelname uit de industrie.

Deze innovatie is het resultaat van een anderhalf jaar durend partnerproject tussen de onderzoeksorganisaties AZL en Fraunhofer IPT met industriepartners waaronder Conbility, Covestro, Engel, Evonik, Fagor Arrasate, Faurecia SE, Laserline, Mitsui Chemicals, Mubea Carbo Tech, Philips Photonics, SSDT en Toyota. De nieuwe UItra-Fast Consolidator maakt zowel hoge flexibiliteit als massaproductie van op maat gesneden thermoplastische laminaten mogelijk met minder afval. Volledig integraal geconsolideerde meerlaags laminaten met verschillende vezelrichtingen en geminimaliseerde hoeveelheden afval (tailored blanks) kunnen in cyclustijden van vijf seconden worden geproduceerd met dit machineconcept. De geïndividualiseerde massaproductie wordt bereikt met een combinatie van lasergestuurd tape placement, met in-situ-consolidering en een piece-flow-principe dat in de drukindustrie de stand van de techniek is, maar in de composietenproductie tot dusver niet wordt ingezet.  De bereikte productiviteit is door dit principe schaalbaar tot vijfhonderd kilogram per uur waarbij afzonderlijke carriers door meerdere stations worden gevoerd die met meerdere tape-applicators zijn uitgerust. De nieuwe machine is schaalbaar doordat meerdere applicatiestations kunnen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld voor elke laminaat-laag een station voor massaproductie of voor elke vezelrichting een station met een aanvoercarrousel: dan worden de carriers meerdere keren door de applicatiestations gevoerd.

 

Vercommercialisering

Dit jaar wordt de vercommercialisering van het systeem door enkele industriepartners doorgevoerd en de machine is getoond op JEC 2019 in Parijs. Het volgende project is inmiddels begonnen en staat nog open voor deelname van partners uit de industrie. In dit project gaat het in het er in het bijzonder om de vercommercialisering  voor te bereiden door duurtesten uit te voeren en om de verdere optimalisering van het proces met meerdere verschillende tapes.

 

AZL is de afkorting van voor Aachener Zentrum für Integrativen Leichtbau. Fraunhofer IPT staat voor Institut für Produktionstechnologie. Beide instituten zijn gevestigd bij de RWTH Technische Universiteit in Aken.  

 
© KunststofenRubber.nl