Ioniqa finalist voor uitverkiezing Nationale Iconen

Geplaatst op 27 mei 2019 om 10:15 uur
Ioniqa finalist voor uitverkiezing Nationale Iconen
Tien innovatieve technologie├źn zijn als finalisten genomineerd voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Een van finalisten is Ioniqa uit Eindhoven dankzij zijn chemische recyclingmethode van PET-afval.

Het gaat bij deze verkiezing om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Het kabinet zal in september bekendmaken wie de uiteindelijke winnaars zijn.

 

55 projecten 

Voor de derde editie zijn in totaal 55 projecten ingediend. De onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers heeft nu tien innovaties geselecteerd en adviseert het kabinet bij het benoemen van de Nationale Iconen. De betrokken ondernemers en onderzoekers zijn uitgenodigd om de komende weken hun innovaties te komen toelichten. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): "Het kabinet zoekt baanbrekende Nederlandse innovaties die op mondiaal niveau bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. Onze ondernemers en onderzoekers hebben hierin een grote staat van dienst. Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven."

 

De tien Nederlandse innovaties in de race om de titel Nationaal Icoon te mogen dragen zijn:

 

Ondersteuning door kabinet

De uiteindelijke winnaars zullen producten of diensten zijn waarmee Nederland in de wereld voorop loopt en waar bovendien een duidelijk verdienmodel achter zit voor de Nederlandse economie. Het kabinet zal de Nationale Iconen helpen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat en bovendien een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze kan bijvoorbeeld toegang bieden tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland.

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd en toen werden vier innovaties benoemd, namelijk gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle. Bij de tweede editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) uitverkozen.

 

 

 
© KunststofenRubber.nl