Rietjes en wattenstaafjes vanaf april 2020 niet meer in Engeland

Geplaatst op 23 mei 2019 om 14:09 uur
Rietjes en wattenstaafjes vanaf april 2020 niet meer in Engeland
Engeland verbiedt vanaf april 2020 de actieve verkoop van plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes. Dit verbod is al een half jaar geleden aangekondigd waarna een consultatieronde onder zestienhonderd organisaties en burgers volgde.

De Engelse regering schrijft op zijn website dat in Engeland jaarlijks 4,7 miljard plastic rietjes worden gebruikt plus 316 miljoen roerstaafjes en 1,8 miljard wattenstaafjes. Ongeveer tien procent ervan zou door het toilet worden gespoeld waardoor ze in de oceaan kunnen komen.

 

Uitzonderingen

 

Het blijft wel mogelijk om in apotheken of kantines rietjes te krijgen maar wie een rietje wil, moet erom vragen. Deze uitzondering geldt ook voor plastic wattenstaafjes.  Al eerder werd de gratis plastic tasjes in winkels en supermarkten al verboden. Door de klant er vijf pence voor te laten betalen daalde de uitgifte van de tasjes in zeven grote supermarktketens met 86 procent in de periode 2017 en 2018.
De Schotse regering heeft al aangekondigd meer op recycling in te zetten door een statiegeldsysteem te introduceren. Winkels moeten statiegeld teruggeven op ingeleverde verpakkingen van PET en glas maar ook op blikjes. Jaarlijks moeten zo anderhalf miljard verpakkingen weer worden ingeleverd. (bronnen: gov.eu en duurzaambedrijfsleven.nl)

  

 
© KunststofenRubber.nl