Ketensamenwerking Oerlemans levert recyclebare krimphoes op

Geplaatst op 04 juni 2019 om 16:48 uur
Ketensamenwerking Oerlemans levert recyclebare krimphoes op
Oerlemans Packaging stond samen met Wienerberger, Morssinkhof-Rymoplast, Total, Fema en Valipac aan de wieg van de eerste ‘circulaire en oersterke’ krimphoes als transportverpakking voor bakstenen. Samenwerking in de keten is een vereiste om de circulaire economie op gang te brengen, vindt Oerlemans.

De totstandkoming van deze krimphoes is het resultaat van een ketensamenwerking die zelfs over de landsgrenzen ging. "Waar wij in Nederland geen afvalfonds voor bedrijfsmatig afval kennen, heeft België daarvoor Valipac. Geïnspireerd door het Clean Site System klopte de Belgische beroepsvereniging voor handelaren in bouwmaterialen Fema aan bij Valipac. Samen gingen zij op zoek naar een manier om de op bouwplaatsen ingezamelde plastic verpakkingsfolies te recyclen", aldus Patrick Verschaeren van Oerlemans. "Daar had ook Wienerberger wel oren naar. Als fabrikant van keramische bouw- en bestratingsmaterialen én als grootverbruiker van krimphoezen zocht dit bedrijf een ‘closed loop hoes' om de pallets met bakstenen stevig te verpakken. Morssinkhof is benaderd voor het recyclen van de ingezamelde krimphoezen en Total als leverancier van de benodigde polyethyleen boosters. Zij schakelden ons weer in. Aan ons dochterbedrijf Plasthill was toen de taak uit het recyclaat met booster een nieuwe krimphoes te produceren die aan alle klanteisen en veiligheidsnormen voor transport voldoet."


Geslaagd

Als hoofd R&D en technisch coördinator ging Verschaeren halverwege 2018 met Total het laboratorium in om tot de meest optimale receptuur voor de circulaire hoes te komen. Na de verschillende prototypes is nu een krimphoes uit vijftig procent regeneraat en vijftig procent nieuwe grondstoffen beschikbaar. "Daar is dertig procent booster aan toegevoegd om zo de materiaaleigenschappen op te krikken en homogener te maken. Wat mij betreft zit daar zeker nog ruimte in. Ook met minder booster en meer regeneraat kunnen we nog steeds een verpakking maken die de tests glansrijk doorstaat."


Bedrukking

Punt van aandacht is de bedrukking van de huidige krimphoezen. Als marketinginstrument is bedrukking een essentieel onderdeel van de verpakking, aldus Oerlamans. "Maar voor recycling is het veel minder positief, bedrukte hoezen komen in de gemengde inzamelstroom terecht en moeten er tijdens de sortering worden uitgehaald. Met elkaar denken we nu na over andere oplossingen zoals het gebruik van een PE-etiket of een bedrukte rekkous rondom de onbedrukte hoes. Deze sleeves zijn gemakkelijk te verwijderen en kunnen zo relatief simpel op de bouwplaats van de krimphoes worden gescheiden voor recycling."

 

Niet ingewikkeld doen

Oerlemans ziet ketensamenwerking als absolute vereiste om de circulaire economie op gang te brengen. "Dit project toont het ook aan. Het is een mooi voorbeeld hoe we met zes ketenpartners een gemeenschappelijke doelstelling hebben die uiteindelijk voor iedere partij afzonderlijk voordelen oplevert." Het is zeker de bedoeling dat dit project navolging krijgt bij andere sectoren waar krimphoezen en -folies als secundaire verpakking worden gebruikt en hetzelfde circuit kunnen volgen. "Hoewel ons Nederlandse afvalsysteem iets anders werkt, biedt de circulaire krimphoes ook hier ongekende mogelijkheden. Laten we daar met elkaar niet langer omheen draaien of ingewikkeld over doen."

 

 

 

 
© KunststofenRubber.nl