Haalbaarheidsstudie Siemens voor toepassing oceaanplastic

Geplaatst op 18 juli 2019 om 10:09 uur
Haalbaarheidsstudie Siemens voor toepassing oceaanplastic
Onderzoekers van Siemens Corporate Technology experimenteren met het hergebruik van plastic afval uit de zeeën en oceanen. "Je kunt het zien als een haalbaarheidsstudie."

Ieder jaar eindigt er meer dan acht miljoen ton plastic afval in de oceanen, in de Middellandse Zee is de concentratie microplastic de hoogste ter wereld, per minuut verdwijnt een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met een volle vuilniswagen. Een onderzoeksgroep bij Siemens Corporate Technology ging aan de slag met het project ‘Cleaning the ocean is our business'. De drie onderzoekers Felix Fischer, Florian Ansgar Jäger en Ingo Bernsdorf gingen daarbij pragmatisch aan de slag, door te bekijken hoe gerecycled plastic afval uit oceanen kan worden ingezet voor het produceren van herbruikbare drinkbekers. Het project werd gefinancierd door Quickstarter, het interne crowdfundingprogramma van Siemens.

 

Herbruikbare drinkbeker

 

De grote uitdaging hierbij is dat de oorsprong van gevonden plastic niet traceerbaar is en dus is het minder geschikt voor direct contact met voedsel en drank. Felix Fischer zegt hierover: "Er zijn belangrijke voorschriften en richtlijnen voor voedselverpakkingen. De kern van de beker bedekken we daarom met een laag kunststof die geschikt is voor voedingsmiddelen. Desondanks bestaat de drinkbeker voor veertig procent uit gerecycled oceaanplastic." Natuurlijk draait het project niet alleen om het realiseren van een drinkbeker, aldus Ingo Bernsdorf.  "Je kunt het zien als een haalbaarheidsstudie. Met het project streven we drie doelen na: de detectie van plastic afval op zee, de inzameling van dit afval en de verwerking of recycling van het verzamelde materiaal. We denken bijvoorbeeld aan containers waarin niet-recyclebaar plastic afval via dat via vergassing in elektriciteit wordt omgezet. Deze containers kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt op Zuidoost-Aziatische eilanden waar een zeer grote hoeveelheid plastic in de zee terechtkomt door gebrek aan recyclingsystemen." Om de methode beschikbaar te maken voor de Siemens Business Units moet de kwaliteit van het gerecycled plastic wel worden verbeterd.

 

 

 

 
© KunststofenRubber.nl