Onzichtbare afvalberg van elektrische apparaten hoger dan ooit

Geplaatst op 31 juli 2019 om 17:11 uur
Onzichtbare afvalberg van elektrische apparaten hoger dan ooit
Nederlanders moeten een extra inspanning gaan leveren om meer afgedankte elektrische en elektronische apparaten in te leveren voor recycling. Anders ontstaat een nieuw maatschappelijk probleem, zegt Heel Holland Recyclet dat in oktober 2019 een Nationale Recycle Week gaat organiseren.

Dit meldt recyclingmagazine.nl. Door de huidige economische hoogconjunctuur komen steeds meer nieuwe typen apparaten op de markt, de bestaande apparaten worden sneller dan voorheen vervangen en huishoudens hebben überhaupt gemiddeld genomen steeds meer apparaten.

 

In huizen en schuren

 

Vaak worden oude apparaten niet ingeleverd voor recycling maar staan ergens in de huizen en schuren opgeborgen. Een gemiddeld Nederlands gezin zou zo'n  honderd apparaten in huis hebben waarvan een deel niet (meer) wordt gebruikt. Het grote probleem met de berg e-waste is dat hij niet zichtbaar is, zoals plastic soep dat wel is, meldt Heel Holland Recyclet. Ook wordt nog steeds een aanzienlijk deel van de afgedankte apparatuur en verlichting bij het straatvuil gezet of in de grijze container gegooid. Dit maakt de kans op verantwoorde recycling klein.

 

Lege handen  

 

Europese regelgeving legt de verantwoordelijkheid voor de inzameling bij de producenten van de apparatuur (witgoed, bruingoed, verlichting, ict). Die hebben daartoe een goed werkende inzamelstructuur en een plan van aanpak om de efficiency en effectiviteit verder te verbeteren, zegt voorzitter Jan Kamminga van de NVMP, de Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten) met 1.800 aangesloten producenten en importeurs. "We kijken eerst naar ons eigen functioneren en we moeten ook burgers blijven aanspreken op hun alertheid en verantwoordelijkheid. Als zij niet meewerken en de e-waste blijven oppotten, staan wij met lege handen."  Volgens Kamminga hebben de burgers de sleutel in handen. Er is in principe een uitstekend functionerend inzamelsysteem voor e-waste maar de pijplijn wordt aan de voorkant onvoldoende gevuld.

 

Zorgelijk

 

In 2020 wordt wetgeving van kracht die zegt dat producenten tenminste 65 procent van het volume aan apparaten dat zij per jaar hebben verkocht, voor recycling moeten inzamelen. De meest recente cijfers van het Nationaal WEEE Register (NWR) die bekend maar nog niet openbaar zijn, laten een daling van het inzamelpercentage zien van 54 procent in 2017 naar 49 procent in 2018.  Kamminga vindt dit verklaarbaar maar ook zorgelijk. "Er worden gewoon veel meer apparaten verkocht en dus stijgt het verplichte inzamelvolume mee."

 

Zonnepanelen

 

Bovendien worden er op dit moment veel zonnepanelen bij consumenten geplaatst. Afgelopen jaar was het 97 kiloton, vijftig procent meer dan in 2017. "Dat zijn voor de wet ook apparaten maar met een levensduur van dertig jaar. Die kunnen we dus technisch gezien nog helemaal niet inzamelen. Ook ledlampen hebben trouwens een relatieve lange levensduur, veel langer dan de kapotte spaarlampen die we nu inzamelen." De absolute hoeveelheid gemeten en ingezamelde hoeveelheid Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA) is in 2018 met meer dan acht procent toegenomen (14 kiloton meer dan in 2017), maar houdt de hoeveelheid nieuw in de handel gebrachte elektrische en elektronische apparaten (EEA) niet bij. Deze kent een grotere toename, namelijk tien procent, ofwel 35 kiloton.

 

Noodklok  

 

De partijen die verenigd zijn in Heel Holland Recyclet luiden de noodklok, ze intensiveren ook hun inspanningen op korte termijn om meer maatschappelijke aandacht te krijgen voor het belang van recycling. Kamminga: "We zijn met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in overleg over de uitdagingen die voor ons liggen. Handhaving, het tegengaan van lekstromen naar het buitenland en in regie effectiever samenwerken zijn onderdeel van de discussies."

 

Bananendoos

 

Bovendien gaan we in oktober in de Nationale Recycle Week, met de mediacampagne ‘Iedereen recyclet' een impuls geven aan het bewustzijn van consumenten. Als elk Nederlands huishouden één bananendoos vol afgedankte apparaten zou inleveren bij de milieu-straat zou het probleem al aanzienlijk afnemen."

 
© KunststofenRubber.nl