'Industrieën kunnen voorbeeld nemen aan de kunststofwereld'

Geplaatst op 10 september 2019 om 10:17 uur
'Industrieën kunnen voorbeeld nemen aan de kunststofwereld'
"Ik ben trots op de kunststofbranche als ik zie hoe hard men bezig is met het beperken van de negatieve effecten." Dit zegt Els van de Ven van Mikrocentrum als de manager van de kunststoffenbeurs. "Om deze reden hebben we dit jaar opnieuw gekozen voor de thema's duurzaamheid en circulariteit. Dit zijn nu eenmaal de gebieden waarin zeer veel activiteit is waar te nemen."

"De kunststofbranche werkt hard aan circulariteit, maar bijvoorbeeld ook aan energiebesparing.  Door de branche wordt over deze dingen niet zoveel  naar buiten gebracht in ik denk daarom dat het heel goed is ook dit jaar te laten zien wat de kunststofbranche op dit gebied allemaal aan het doen is. Dit zie je ook terug in het lezingenprogramma, ik noem keynote-spreker Marloes Gerritsen van MVO Nederland die een aantal projecten deed met onder meer HEMA. Willemijn Peeters van Serious Business komt vertellen over welke businessmodellen in afvalplastics zitten. Erik de Ruijter van NRK zal het hebben over het project MOnotoring Recyclates for Europe (MORE, red,) dat is ontwikkeld door de Europese koepelorganisatie van kunststofverwerkers EuPC en de leden. Dit betreft een IT-platform waarop bedrijven hun ingezette recyclaat kunnen registreren en de inzet van recyclaat in nieuwe producten kunnen monitoren. Onze beurs Kunststoffen biedt bedrijven een platform waarop zij kunnen laten zien welke stappen er worden genomen op het gebied van circulaire economie."

 

'Als je in de kunststofbranche zit, dan ben je gewoon
op de beurs in Veldhoven, dat is na twintig jaar echt wel
de traditie geworden'
  

 

In de publieke opinie beleeft kunststof moeilijke tijden,  weet ook  Els van de Ven. "De publieke opinie is wat minder gunstig over kunststof maar de waarheid is complexer. Het is een ingewikkelde kwestie, net als de vervuiling van de zeeën. Natuurlijk bestaat de vervuiling voor een deel uit plastics maar ander afval vormt ook een groot deel van de vervuiling. Maar in de praktijk is het momenteel zeker zo dat het publiek denkt dat iets van plastic slecht is. Dit gaat zonder zich te realiseren over hoe vreselijk belangrijk, zelfs volledig onmisbaar kunststoffen zijn in een ieders dagelijks leven, in onze kleding, ons ziekenhuis, onze televisie, onze fiets, auto, trein, bus, vliegtuig. Kunststof zo in de ban doen, is om te beginnen niet uitvoerbaar maar het is ook niet wenselijk. Van verpakkingsmateriaal vind ik nog te begrijpen dat men daarin een bron van vervuiling ziet maar tegelijkertijd willen de mensen ook niet dat hun kaas en vlees bederft.  Maar ook hieraan wordt gewerkt. Als ik zie hoe hard de kunststofwereld bezig is met het beperken van de negatieve effecten,  dan denk ik dat heel veel industrieën er een voorbeeld aan kunnen nemen."

 

"Ik hoorde laatst op een bijeenkomst het credo ‘Kunststof is te waardevol om weg te gooien'. Dit vind ik mooi gesteld want kunststof is een prachtig product dat heel vaak simpelweg een betere keus is dan een alternatief materiaal.  De belangrijke thema's in de kunststofwereld zijn al een aantal jaren op rij het negatieve imago, de duurzaamheid en de circulaire economie.  Recyclaat wordt steeds meer toegepast en men werkt aan kostprijsbesparing en milieubescherming door ook enorm te letten op het energieverbruik. Dus ook met energietransitie is de kunststofwereld bezig. Neem de fabriek van VDL Kunststoffen in Nederweert, die is bijna energieneutraal, dat is echt fantastisch. Het feit dat de men  zo veel initiatieven ontplooit om de problemen aan te pakken, maakt dat ik trots ben op de kunststofbranche."

 

'Ondanks de grote K 2019 in Düsseldorf in oktober, is onze Kunststoffenbeurs toch gewoon weer volgeboekt' 

 

Nieuwkomers en relaties

Voor veel nieuwkomers in de branche heeft  de beurs in Veldhoven een belangrijke functie. Kunststoffen 2019 geeft met 275 standhouders dan ook een fraai overzicht van wat er gaande is en waartoe men allemaal in staat is. Van de Ven: "Uit onze statistieken blijkt elk jaar dat ongeveer zeven van de tien bezoekers nieuw zijn. Het is voor standhouders daarom interessant én belangrijk deze nieuwe vakgenoten te treffen.  Voor de overige dertig procent van de bezoekers is kunststoffen vooral als relatiebeurs belangrijk. In de branche weet men gewoon dat in de laatste week van september de kunststofbeurs plaatsvindt en als je in de branche zit, dan ben je in die week gewoon in Veldhoven.  Dit is na twintig jaar echt de traditie geworden. Het is ook logisch want het is uiterst efficiënt. De beurs is de gelegenheid bij uitstek om je branchegenoten en klanten, toeleveranciers, collega-bedrijven en je relaties te ontmoeten.  Dat de beurs deze functie heeft, blijkt ook wel uit het feit dat in de jaren waarin 's wereld allergrootste kunststofbeurs wordt gehouden, de K  in Düsseldorf, zoals ook dit jaar, onze Kunststoffenbeurs toch gewoon is volgeboekt. En ook het bezoekersaantal zal niet heel veel verschillen van de jaren dat de K niet plaatsvindt."

 

KUNSTSTOFFEN 25-26 SEPTEMBER HIER GRATIS INSCHRIJVEN

 

 
© KunststofenRubber.nl