Circular Design Lab van NHL Stenden richt zich op circulaire productontwikkeling

Geplaatst op 15 oktober 2019 om 10:08 uur
Circular Design Lab van NHL Stenden richt zich op circulaire productontwikkeling
In de Blokhuispoort in Leeuwarden werkt het lectoraat Circular Plastics van NHL Stenden aan circulaire productontwikkeling. Het lab werd feestelijk geopend door Patrick van Baal van het Nationaal Testcentrum Circular Plastics (NTCP).
Zij gaven aan dat er veelbelovende materialen en technieken zijn, maar er liggen ook nog een hoop uitdagingen voor betere ontwerpen en bewuster gebruik van plastic.

'Door circulaire productontwikkeling willen we plastic afval reduceren of producten beter recyclebaar maken', vertelt Judith Ogink, onderzoeker circulaire productontwikkeling bij NHL Stenden Hogeschool. 'Of we ontwerpen producten met gerecycled materiaal, zodat we het gebruik van nieuw plastic kunnen verminderen. In het Circular Design Lab gaan we producten ontwerpen of herontwerpen, bijvoorbeeld om gerecycled materiaal in het product te verwerken. Ook kunnen we prototypes maken met 3D-printers of een klein spuitgietmachientje. De Blokhuispoort is een inspirerende omgeving met studenten die met een frisse blik naar vraagstukken van bedrijven kijken.'

Samenwerking

'We werken veel samen met mkb'ers en andere organisaties, vaak via Circulair Friesland. Zo zijn we bezig met het herontwerpen van een polyester vlag voor de Dokkumer Vlaggencentrale en werken we mee aan een project voor een plastic vrije Waddenzee', vervolgt Ogink.

Voor een gesloten kunststofkringloop is een goed ontwerp belangrijk, maar heb je ook goede recycletechnieken nodig. Ook Patrick van Baal, voorzitter van het NTCP, benadrukt dat in zijn lezing: 'Met een goed ontwerp alleen kom je er niet. Je kunt verpakkingen ontwerpen zodat ze goed recyclebaar zijn, maar een groot deel van de verpakkingen komt nog niet goed terecht. Zo is driekwart van het verpakkingsafval afkomstig van voedselverpakkingen, terwijl het slechts van een kleine stroom statiegeld PET is toegestaan deze weer voor voedselverpakkingen te gebruiken.' Dat komt omdat dit nog de enige stroom is die aan de strenge ingangseisen voor voedselverpakkingen voldoet: 95 procent moet aantoonbaar komen van plastic dat al food approved is. Van Baal: 'Bij Omrin scheiden ze al wel op een aantal polymeertypes, maar dan weet je nog niet hoeveel daarvan uit voedselverpakkingen bestaat. Een beter ontwerp zorgt dat de verpakking bij de goede stroom komt, maar nog niet direct dat er een groter percentage plastic weer in voedselverpakkingen terechtkomt. Bij het NTCP willen we daarom onder andere werken aan sorteertechnieken en imaging technology waar we dat wel mee kunnen bereiken. Daarnaast willen we zorgen voor industriële haalbaarheid zodat we een haalbare businesscase hebben.'

NHL Stenden bouwt ondertussen aan een proefopstelling op kleinere schaal om met hyperspectral imaging en deep learning plastics beter te kunnen herkennen.
 
© KunststofenRubber.nl