Composteerbaar en volledig plasticvrij materiaal, gemaakt van bierbrouwafval

Geplaatst op 05 november 2019 om 09:54 uur
Composteerbaar en volledig plasticvrij materiaal, gemaakt van bierbrouwafval
De zes finalisten voor de ASN Bank Wereldprijs 2019, de competitie voor duurzame start-ups, zijn bekend gemaakt. Onder de finalisten bevindt zich Outlander Materials met hun Unplastic, een composteerbaar en volledig plasticvrij alternatief voor plastic, gemaakt van bierbrouwafval.
Unplastic moet een concrete oplossing gaan bieden voor het plastic-probleem. Outlander Materials streeft ernaar afval en milieu-impact te minimaliseren door het ontwikkelen van zeer functionele, composteerbare, zelfs eetbare alternatieven voor plastic folie voor eenmalig gebruik. Unplastic is plasticvrij en kan dus nooit uiteenvallen in microplastics.

Lori Goff, oprichter van Outlander Materials vertelt: 'Het is een oplossing die schoon, duurzaam en vooral circulair is. Ons materiaal wordt gemaakt van een drankje dat mensen al duizenden jaren brouwen: bier. Meer specifiek, gebruiken we het restwater van het bierbrouwproces. Door dit 'afval' te gebruiken, kunnen we verse grondstoffen en afhankelijkheid van landbouwgrond vermijden. Outlander kan eenvoudig een slimmer model gebruiken dat bij vrijwel elke brouwerij kan worden geïmplementeerd. Het materiaal dat het resultaat is van ons proces is composteerbaar, gifvrij en volledig plasticvrij. Het kan nooit uiteen vallen in microplastics; het zal eenvoudig terugkeren naar de natuur. Outlander-materialen zijn zo veilig dat ze kunnen worden gegeten. Onze UnPlastic is kleurloos, geurloos en transparant. Het heeft een hoge weerstand tegen zuurstof, wat de houdbaarheid van de producten die erin verpakt worden kan verlengen.'

Over de prijs

Dit jaar is de twaalfde editie van de ASN Bank Wereldprijs waarmee ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, startende duurzame ondernemers helpt groeien. De ondernemers leerden in het traject een businessplan maken, hun idee te pitchen en werden persoonlijk gecoacht. Op 13 november maakt de jury bekend onder wie de prijzenpot van € 55.000,- wordt verdeeld. De thema's waarbinnen de genomineerden zich konden inschrijven - Natuur & Milieu, Klimaatbescherming en Mens & Samenleving - sluiten aan op de missie van ASN Bank. Naast drie winnaars die worden gekozen door de jury, is er ook nog een publieksprijs. 
 
© KunststofenRubber.nl