Tandpasta uit recyclebare tubes

Geplaatst op 18 december 2019 om 11:10 uur
Tandpasta uit recyclebare tubes
In Nederland is het tandpasta merk Tom’s of Maine in de schappen niet te vinden. Maar wie nu in Amerika de ‘antiplaque & whitening toothpaste’ van dit merk koopt, kan zo maar een recyclebare tandpastatube in handen hebben. Een primeur volgens Colgate-Palmolive dat de technologie wil delen met de concullega’s zodat zij het goede voorbeeld kunnen volgen.
De eerste tubes - goedgekeurd door de Association of Plastic Recyclers  (APR) - zijn halverwege november uitgeleverd in de VS . De tubes hebben een speciaal blauw recycle-logo met de tekst: ‘Once empty, replace can and recycle with #2 plastics'. De complete overstap van Tom's of Maine op de ‘nieuwe' tubes moet zijn voltooid in 2020. Daarna zal in Noord-Amerika en Europa met het merk Colgate beginnen met de overstap. In 2025 wil het bedrijf wereldwijd op alle productielocaties de machine hebben gemodificeerd voor de productie van de reyclebare tubes.

 

HDPE-laminaat

De meeste tandpastatubes zijn gemaakt van platen kunststof laminaat - meestal een combinatie van verschillende kunststoffen - gesandwiched rond een dun laagje aluminium. De mix van materialen maakt het onmogelijk om deze te recyclen met conventionele methoden.

Colgate maakt de recyclebare tube uit HDPE - het ‘#2 plastic'. HDPE wordt al op grote schaal gerecycled, maar wordt te stug geacht om een knijpbare tube van te maken. Maar door HDPE-laminaat van verschillende kwaliteiten en diktes te combineren, kan een tube worden gemaakt die je makkelijk in kan knijpen. De tube voldoet uiteraard aan de normen voor recycling, beschermt het product en kan op hoge snelheid worden gemaakt.

Colgate heeft bovendien aangetoond dat je van het gerecyclede materiaal van tube nieuwe plastic flessen kan maken. Dit houdt onder andere in dat het bij het recyclen geen problemen oplevert voor de zeven en transportbanden die worden gebruikt om het materiaal te sorteren. Uiteindelijk is aan de ontwikkeling van de tube inclusief de APR-erkenning in juni van dit jaar, meer dan vijf jaar gewerkt.

 

Meest gebruikte kunststof verpakking

Colgate wil de technologie delen met concurrenten. Op die manier wil het bijdragen aan een oplossing voor een van de meest gebruikte kunststof verpakkingen die tot nu toe niet konden worden gerecycled. "Colgate wil tubes onderdeel maken van de kringloopeconomie door deze kunststof productief te houden en afval te elimineren", aldus Noel Wallace, ceo en president van Colgate-Palmolive.


"Deze ontwikkeling kan een belangrijk verschil maken op de markt, nu we nieuwe verpakkingsmaterialen, productformaten en navulbare modellen uittesten om ons gebruik van plastic te verminderen. Als we de recyclebare tube met alle bedrijven gezamenlijk kunnen standaardiseren, winnen we allemaal. We willen dat alle tandpastatubes - en uiteindelijk alle soorten tubes - voldoen aan dezelfde recyclingnormen van derden die wij hebben bereikt. We kunnen gemeenschappelijk voldoen aan de normen en nog steeds concurreren met wat er in de tubes zit."

 

Bemoedigend

De beslissing de technologie te delen is volgens Wallace in overeenstemming met de waarden en duurzaamheidsdoelen van het bedrijf, dat ook de duurzaamheidsdoelstelling van de VN onderschrijft en die van de Ellen MacArthur Foundation's New Plastics Economy Global Commitment. "In een nieuwe kunststofeconomie wordt plastic nooit afval of vervuiling. Om dit te bereiken, moeten we stoppen met problematische en overbodige plastic voorwerpen. Innovatie moet er voor zorgen dat de kunststoffen die we nodig hebben herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar zijn. Alle plastic voorwerpen die we gebruiken moeten we in de om ze in de economie en uit het milieu houden", zegt Sander Defruyt, ‘New Plastics Economy Lead' bij de Ellen MacArthur Foundation, "Het is bemoedigend om te zien dat Colgate niet alleen innoveert om de niet-recycleerbare tandpasta tubes van nu te vervangen, maar ook om de recycling van tubes over de hele wereld te vergemakkelijken."

 

Europese erkenning

Onlangs heeft Essel Propack, een van de grootste fabrikanten van tubes, een APR-erkenning gekregen. Door een andere fabrikant, Albéa, wordt eveneens op basis van de teststandaarden, die door Colgate zijn ontwikkeld, aan erkenning gewerkt. Colgate is momenteel bezig om ook de Plastic Recyclers Europe te overtuigen.

 
© KunststofenRubber.nl