Kleding van plastic uit de IJssel

Geplaatst op 16 december 2019 om 14:51 uur
Kleding van plastic uit de IJssel
Hanneke Siebelink heeft haar eigen kledingwinkel in Zutphen waar ze kleding gemaakt van onder andere hennep en gerecycled polyester verkoopt. Haar nieuwste idee is om kleding gemaakt van afvalplastic uit de rivieren te verkopen.
Dat meldt De Stentor. Met haar kledinglijn 'River Fashion' wil Siebelink de afstand verkleinen tussen de burger en de circulaire economie. Voor de kleding wordt straks plastic uit de IJssel gebruikt. Bij Kampen wordt een Great Bubble Barrier geplaatst die het afval uit de IJssel zal halen. Een gedeelte van dit afval wordt samen met hennep verwerkt tot kleding. 'We hebben alleen wat aan polyester. Het plastic van plastic zakjes kun je niet gebruiken in kleding. Het polyester wordt uiteindelijk gesmolten. Via een soort zeef worden dit meterslange, heel dunne draden. Die draden kan je uiteindelijk verweven met de hennepdraden', vertelt Siebelink aan De Stentor. Het is nog niet bekend hoeveel plastic afval de kledingstukken zullen bevatten, ook moet de kleding nog ontworpen worden.

The Great Bubble Barrier

Het principe van de Bubble Barrier is simpel. Door lucht door een buis met gaten te pompen wordt er een bellenscherm gecreërd. De opwaartse stuwkracht brengt het afval naar het oppervlak van het water. Dankzij de diagonale plaatsing in de waterweg, gebruikt de Bubble Barrier de natuurlijke stroom om het plastic naar het opvangsysteem aan de kade te geleiden. Zowel schepen als vissen kunnen de Bubble Barrier passeren, maar plastic wordt gestopt.

Voor haar onderzoek kwam Hanneke Siebielink via het Cleantech Center in contact met Hogeschool Saxion. Studenten van Saxion buigen zich over de vraag welk plastic uit de rivier geschikt is voor een textieldraad en of het mogelijk is om een menging te creëren van deze nieuwe plastic draad met een hennep draad. Ook onderzoeken zij hoeveel polyester er nodig is per kledingstuk. In april krijgt Siebelink het eerst kledingstuk om te testen. 'Ik krijg een broek, die broek gaan we testen. Hoe zit de broek? Hoe is die te wassen? Dat soort vragen willen we dan beantwoorden om de definitieve verhouding polyester en hennep te kiezen', vertelt Siebelink aan De Stentor.

De kleding moet vanaf 2021 te koop zijn. Zowel in Deventer, Kampen en Zwolle zijn er kledingwinkels bereid om de kledinglijn van Siebelink aan te bieden. Voor Siebelink is het nog maar het begin. 'Ik begin met plastic uit de IJssel. Als het aan mij ligt blijft het daar niet bij. Nederland ligt vol met rivieren. De Rijn, de Waal, de Maas. Die rivieren zijn de volgende stap. Eerst maar eens zorgen dat de basis met kleding vol plastic uit de IJssel goed is', vertelt ze aan De Stentor.
 
© KunststofenRubber.nl