Delfzijl krijgt fabriek voor 'groen' plastic

Geplaatst op 09 januari 2020 om 13:56 uur
Delfzijl krijgt fabriek voor 'groen' plastic
Avantium Renewable Polymers is voornemens een nieuwe 'vlaggenship'fabriek te vestigen op Chemie Park Delfzijl. De 5-kiloton fabriek zal FDCA (furandicarboxylzuur) produceren - een belangrijke bouwsteen voor veel chemicaliƫn en kunststoffen zoals PEF (polyethyleenfuranoaat).
De nieuwe fabriek moet een belangrijke stap vormen in de transitie van de chemische industrie van fossiele grondstoffen naar duurzame grondstoffen. De nieuwe fabriek komt in de buurt van de demonstratiefabriek van Avantium voor plantaardige mono-ethyleenglycol (MEG) en de proefbioraffinaderij voor de productie van glucose en lignine uit niet-voor-voedsel-bestemde biomassa.

Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen, ziet in de keuze voor Delfzijl een bewijs van het sterke ecosysteem voor groene chemie dat de regio biedt. Met de komst van de fabriek ontstaan meer dan zestig banen, daarnaast worden er indirecte werkgelegenheidskansen geboden.

Financiering

Avantium Renewable Polymers heeft een intentieverklaring opgesteld met het Regionale Consortium over de voorwaardelijke financiering van dertig miljoen euro voor de engineering en de constructie van de FDCA-fabriek, het werkkapitaal en de aanloopkosten.
 
© KunststofenRubber.nl