Co-polymeer zorgt voor doorbraak zelfhelend beton

Geplaatst op 21 januari 2020 om 11:12 uur
Co-polymeer zorgt voor doorbraak zelfhelend beton
Green-Basilisk (een spin-off van de TU Delft) en Corbion brengen Self-healing concrete op de markt. Onderzoekers van de TU Delft voegden kalksteenproducerende bacteriƫn toe aan cement, die scheuren in een laten stadium kunnen dichten met het kalksteen. De kennis over co-polymeren van Corbion speelde hier een belangrijke rol.
Het zelfhelende beton is ontwikkeld aan de TU-Delft  in Nederland en naar de markt gebracht door Basilisk en Corbion. Het is gebaseerd op een autonoom reparatiesysteem dat mogelijk wordt gemaakt door kalksteen producerende micro-organismen (bacteriën). Wanneer die bacteriën in contact komen met zuurstof en vocht zijn ze instaat om bepaalde voedingsstoffen om te zetten naar calciumcarbonaat (kalksteen).

Wanneer er scheuren ontstaan in het beton zal er door aanwezigheid van speciaal geselecteerde bacteriën en voedsel een autonoom reparatie systeem optreden. Het moment en de methode van aanbrengen van de bacteriën is afhankelijk van het gekozen product. De bacteriën worden geactiveerd wanneer ze in contact komen met water en zuurstof welke aanwezig zijn door de scheurvorming. De bacteriën hebben een bepaalde alkaliteit nodig die ofwel door het beton zelf of door het toegepaste product wordt verkregen.


Bij aanwezigheid van water, zuurstof en de juiste voeding zullen de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën in een groot aantal en goed verdeeld aanwezig zullen zijn in de scheur. De bacteriën zullen de aanwezige voeding omzetten in calciumcarbonaat (kalksteen), welke de scheur langzaam dicht zal zetten.


Door de kalksteenvorming ontstaat er een autonome reparatie van de scheur, wat de duurzaamheid van de betonconstructie sterk zal verbeteren.


Technische uitdagingen

De TU Delft ondervond tijdens het gebruiken van het zelfhelende beton in de praktijk enkele technische uitdagingen, hiervoor werd Corbion ingeschakeld. Hun kennis en kunde over co-polymeren waren de ontbrekende schakel die de TU Delft in staat stelde om het zelfhelende beton te maken. Frederik Feddes, vice president biochemicals bij Corbion, vertelt aan Duurzaam bedrijfsleven: 'Co-polymeren brengen een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Eén daarvan is controlled release; ze kunnen als coating dienen, die onder de juiste omstandigheden weer afbreekt en producten (zoals de bacteriën in beton) op het juiste moment vrijgeeft. Denk bijvoorbeeld aan capsules die in het lichaam afbreken en medicatie op het juiste moment laten vrijkomen. Of denk aan de landbouw, waar je planten via deze weg op een veel preciezere en gecontroleerde manier kunt voeden.' Bart van de Woerd, managing director bij Green-Basilisk vult aan: 'Door de bijdrage van Corbion komen de bacteriën pas vrij als er scheuren in het beton ontstaan. Wanneer de co-polymeer afbreekt, dient deze meteen als voedsel voor de bacteriën.'

Green-Basilisk werd als spin-off van de TU Delft opgericht om het product te commercialiseren. 'Samen met Corbion zijn we nu in staat om de markt te voorzien van een innovatief alternatief voor gewoon beton', zegt Van der Woerd. 'Zelfherstellend beton is duurzamer en heeft daarom een grote toekomst in de bouw.'

Jonkers van de TU Delft aan het woord over het zelfhelende beton:

 
© KunststofenRubber.nl