Oude tennisballen worden 'Sustainaballs'

Geplaatst op 04 februari 2020 om 10:42 uur
Oude tennisballen worden 'Sustainaballs'
Tennisballen. Tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament gaat ABN AMRO ze inzamelen. Wat de bank gaat doen met de ballen die de bezoekers hebben meegebracht en ingeleverd? ‘Sustainaballs’ van maken.
Het aantal zou wel aardig kunnen oplopen. Tennis is in Nederland niet voor niets na voetbal de populairste sport met pakweg een miljoen beoefenaars waarvan 600.000 in clubverband. Die tennissers ‘verbruiken' jaarlijks 5,5 miljoen tennisballen. Maar het aantal dat een tweede leven krijgt  bedraagt niet meer dan pakweg 70.000 exemplaren. Dat zijn dan de exemplaren die niet op bijvoorbeeld een trekhaak eindigen, maar worden verwerkt tot hondenspeeltje, vertelt Eric Petersen van Agricon Nederland BV. De rest verdwijnt in de vaderlandse verbrandingsovens om een laatste ‘thermische bijdrage' aan de maatschappij te leveren, zoals hij het noemt.

 

Niet de eerste keer

Petersen kijkt met het door hem in 2013 opgerichte bedrijf hoe uit verschillende afvalstromen ‘nieuwe' grondstoffen - of nieuwe producten - kunnen worden gemaakt. Dat gebeurt in opdracht, en daar hebben ABN AMRO en Agricon elkaar gevonden, maar ook zelfstandig. Gedurende het tennistoernooi dat loopt van 8 tot 16 februari kunnen de bezoekers hun oude tennisballen meenemen en inleveren in speciale inzamelbakken in Ahoy. Inleveren kan ook bij 28 tennisclubs in Nederland die het initiatief ondersteunden.

Het is overigens niet de eerste keer dat het bedrijf tennisballen inzamelt. Dat heeft de bank al eerder gedaan. Ook daar is Petersen bij betrokken geraakt en heeft een methode ontwikkeld om het vilt en het rubber van de tennisballen te scheiden.

Het hergebruikte rubber is vorig jaar bijvoorbeeld gebruikt in de Quick Circular. De zool van de schoenen is gemaakt uit de rubberkorrels van de ingezamelde oude tennisballen. De Circulars werden vorig jaar tijdens het toernooi gedragen door de ballenjongens en meisjes en de lijnrechters. Ook is het rubber hergebruikt in dakplaten en in racketdempers. Oude wedstrijdballen zijn ook nog  gebruikt in een speaker.

 

Makkelijk gezegd

Maar waarom van oude tennisballen geen nieuwe tennisballen maken? Volgens Petersen is dan makkelijker gezegd dan gedaan. Het scheiden van vilt en rubber was dan wel al opgelost. Maar de samenstelling van het rubber van een tennisbal is van fabrikant tot fabrikant anders. En omdat het niet de bedoeling is dat de eigenschappen van elke Sustainaball anders zijn, diende dat wel eerst te worden opgelost.

Maar dat is volgens hem nu prima gelukt. Agricon zorgt voor de upcycling van de oude tennisballen tot de Sustainaball. Het hele verwerkingsproces van de oude tennisballen heeft plaats in Nederland. De uiteindelijke productie van de Sustainable heeft elders plaats.

 

Steeds duurzamer

Samen met klanten en partners wil ABN AMRO een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzaamheid, vertelt Ernst Boekhorst, manager Brand, Sponsoring & Foundation van ABN AMRO. Samen met Rotterdam Ahoy gaat het WTT nog duurzamer worden. 'Zo willen we vanaf 2021 in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen en RET bezoekers stimuleren om met het ov in plaats van met de auto naar het toernooi te komen. Daarnaast bieden we een ruim aanbod aan vegetarische maaltijden en wordt het afval in samenwerking met SUEZ gescheiden. Als onderdeel van de samenwerking die we ook voor de komende drie jaar hebben verlengd, breiden we dit met andere duurzame maatregelen uit.'

 
© KunststofenRubber.nl