DSM Elastomers viert veertig jaar Keltan

Geplaatst op 24 oktober 2007 om 14:03 uur
DSM Elastomers viert veertig jaar Keltan
Op 22 oktober 1967 opende NV Staatsmijnen DSM een nieuwe EPT rubber fabriek in Geleen. Deze fabriek, die toen 18 miljoen gulden kostte was de eerste EPT rubber fabriek in Europa en had een capaciteit van 12.000 ton per jaar.


Om het veertigjarig bestaan van deze fabriek te vieren werd een taart aangesneden door sitemanager Stef van Gils samen met een viertal jubilarissen die al sinds de beginjaren bij de rubberfabriek werkzaam zijn.
Ook op de andere lokaties van www.dsm.nl[DSM] Elastomers werd het moment op gepaste wijze herdacht.

De technologie voor EPT rubber werd ontwikkeld door DSM, waarbij Keltan een aantal unieke eigenschappen heeft. Zo is het materiaal beter bestand tegen warmte, kou, chemicaliën, ozon en verwering. Het materiaal is sterk en slijtvast en wordt veel toegepast in gebouwen en in de automotive.

De naam Keltan was op een bijzondere manier tot stand gekomen. In de krant stond in 1966 te lezen dat de naam Keltan was verzonnen door een Univac III computer die 10.000 mogelijke namen voorstelde. De uiteindelijke naam werd door mensen uit deze lijst geselecteerd.

Keltan wordt nu geproduceerd in drie fabrieken in Geleen en één fabriek in Triunfo in Brazilië. Vanuit deze fabrieken wordt het materiaal verzonden naar klanten wereldwijd. Volgens DSM staat Keltan gelijk aan consistente hoge kwaliteit, professionele service en werelwijde beschikbaarheid.

Op 28 september 2007 heeft de raad van bestuur van DSM haar vernieuwde strategie 'Accelarated Vision 2010' aangekondigd. Belangrijkste uitgangspunt van deze strategie is dat het bedrijf zich meer gaat toeleggen op specialty producten. Dit heeft tot gevolg dat een aantal business groepen van DSM die geen specialty producten maken verkocht zullen worden. DSM Elastomers behoort tot deze groep. Elastomers kent een uitzonderlijk goede positionering en is een gezond en winstgevend bedrijf. DSM investeert daarom nog steeds in de business groep. Eén belangrijke investering is de ontwikkeling van een nieuwe katalysatortechnologie, Keltan ACE, met een totaal budget van 10 miljoen euro, die recentelijk is toegekend.
 
© KunststofenRubber.nl