Hartklep van oplosbare kunststof blijkt succesvol

Geplaatst op 18 februari 2020 om 10:29 uur
Hartklep van oplosbare kunststof blijkt succesvol
Het medisch technologisch bedrijf Xeltis uit Eindhoven heeft aangekondigd het klinische studieprogramma voor haar hartkleppen van oplosbare kunststof voort te zetten naar aanleiding van veelbelovende testresultaten.
Xeltis toonde op de International Conference of Tissue-Engineered Heart Valves de resultaten van een follow-up van verschillende patiënten die één of twee jaar gebruik hebben gemaakt van de ingebouwde hartklep. Het gaat in totaal om achttien patiënten, bij wie de werking van de ingebouwde hartklep zoals gepland was.

Oplosbaar kunststof

De oplosbare kunststof hartklep is ontwikkeld aan de TU Eindhoven. Carlijn Bouten vertelde eerder al over dit idee tijdens een college aan de Universiteit van Nederland. 'Wat als we het lichaam nou zélf kunnen aanzetten om een nieuwe hartklep te laten groeien op de plek van de ‘oude hartklep' door het proces van wondgenezing na te bootsen?' Het team van Bouten brengt een hartklepprothese in via een operatie. De prothese is gemaakt van afbreekbaar plastic en werkt als een mal van een hartklep.

Het lichaam ziet de prothese als lichaamsvreemd materiaal, waardoor een milde ontsteking ontstaat. Door de ontstekingsreactie blijven de immuuncellen zich delen in de vorm van de mal van de prothese. Samen creëren zij zo nieuw weefsel in de vorm van een nieuwe hartklep. De prothese is daarbij van een afbreekbaar plastic gemaakt, waardoor deze langzaam worden afgebroken door de immuuncellen. Dit hele proces duurt ongeveer een jaar waarbij je een lichaamseigen, gezonde hartklep overhoudt en waarna het lichaam de prothese op eigen kracht wegwerkt.

Een hartklep van lichaamseigen cellen heeft veel voordelen, zo weet Bouten. Ten eerste zal deze niet worden afgestoten door het lichaam. Dit scheelt enorm in het medicijngebruik. Daarnaast is een ‘levende' hartklep voor jonge kinderen een groot voordeel omdat zo'n hartklep mee kan groeien met het hart. Hierdoor hebben zij geen vervolgoperaties nodig.

Opschalen

Eliane Schutte, CEO bij Xeltis, geeft aan dat naar aanleiding van de positieve resultaten bij de testgroep er nu een grootschalige klinische studie zal starten voor de nieuwe hartklep. 'Een en twee jaar na het implanteren heeft het eigen weefsel van de patiënt al de functionaliteit van de kleppen overgenomen, terwijl het oorspronkelijke polymeerimplantaat begint op te lossen', legt professor Ger Bennink, afdeling Cardiothoracale Chirurgie van de Universiteit van Keulen, Duitsland, uit, die de gegevens presenteerde op ICTEHV. 'Wat we vandaag de dag bij deze patiënten zien werken is een nieuw gevormde klep, gemaakt van hun eigen weefsel, ontwikkeld in hun lichaam. Dit is mogelijk door de Xeltis-klep.'
 
© KunststofenRubber.nl