Mogelijk proeffabriek aramide-recycling in Delfzijl

Geplaatst op 25 februari 2020 om 09:02 uur
Mogelijk proeffabriek aramide-recycling in Delfzijl
Het Duitse CFK Recycling uit Hamburg wil binnen een jaar een proeffabriek bouwen in Delfzijl. In deze fabriek wil het bedrijf aramide recyclen.
Dat zei directeur Tim Rademacker tijdens een bijeenkomst van Businessplatform Eemshaven.info in de Evenementenhal in Delfzijl. Projectdirecteur Dirk Jan Hummel van Northern Netherlands Offshore Wind (NNOW) zei tijdens de netwerkbijeenkomst te verwachten dat volgend jaar in de Eemshaven wordt gestart met de bouw van een miljoenen kostend test en trainingscentrum voor de offshore wind.

Projectdirecteur Eertwijn Van Den Dool van Groningen Seaports, de derde gast tijdens de bijeenkomst van het Businessplatform verklaarde optimistisch te zijn over de bouw van een waterstoffabriek in Delfzijl. 'Ik acht de kans zeer groot dat deze fabriek er daadwerkelijk komt', aldus Van Den Dool. Een internationaal consortium dat wordt geleid door Nouryon (voormalig Akzo Nobel) en Gasunie wil de waterstoffabriek bouwen op het Chemiepark in Delfzijl.

CFK Recycling werd begin dit jaar winnaar van de door de Economic Board Groningen (EBG) georganiseerde Sustainable Industry Challenge en ontving 100.000 Euro. Het bedrijf ontwikkelde een methode om koolstofvezels die worden gebruikt in vliegtuigen, auto's en wieken van windmolens, duurzaam te recyclen, zodat deze grondstof opnieuw gebruikt kan worden. Tijdens deze Challenge werd CFK gekoppeld aan Teijin Aramid waarmee het nu een proef gaat doen om aramide te recyclen.

Directeur Tim Rademacker van CFK liet zich uiterst positief uit over het ondernemersklimaat in de Eemsdelta regio. Volgens hem zoeken ondernemers elkaar gemakkelijk op om gezamenlijk projecten op te zetten en uit te voeren. Reden voor het bedrijf om een proeffabriek in Delfzijl te vestigen.

Het onlangs afgesloten Noordzeeakkoord biedt volgens Dirk Jan Hummel van het NNOW veel kansen voor de Eemshaven om zich nog verder te ontwikkelen als de offshore wind haven van ons land. Het Noordzeeakkoord voorziet in de aanleg van een groot aantal windparken boven de Nederlandse- en Duitse Waddeneilanden. 'We moeten zorgen en blijven pushen dat niet alleen de aanleg maar ook het onderhoud van deze nieuw aan te leggen windparken vanuit de Eemshaven wordt gedaan', aldus Hummel.

 
© KunststofenRubber.nl