Oslo voor 2023 plasticvrij

Geplaatst op 03 maart 2020 om 09:36 uur
Oslo voor 2023 plasticvrij
Eerder werd al bekend dat China het gebruik van wegwerpplastic terug gaat dringen. Nu blijkt dat de Noorse hoofdstad Oslo voor 2023 ook wegwerpplasticvrij wil zijn.
Dat meldt het Financieele Dagblad. Sinds 2019 loopt er een plan tegen de plastic vervuiling met 48 concrete maatregelen. Heel Oslo, ook supermarkten en huishoudens, zal voor 2023 alternatieven moeten zoeken voor het gebruik van eenmalig plastic. Momenteel zijn er al meerdere maatregelen, zo wordt er statiegeld betaalt over flessen (ook die van minder dan 0,5 liter) en blikjes. Voor plastic tasjes in winkels moet net als in Nederland betaald worden en later dit jaar gaat een verbod op plastic wegwerpbestek- en servies van kracht.

Verder kijkt Oslo naar de aanvoer van plastic. Zo kiest de stad ervoor om aanbestedingen voor dienstverleningen samen te voegen en op te schalen. Ook worden meedingende bedrijven die gebruik maken van plastics voor eenmalig gebruik gediskwalificeerd.

Tot slot wordt er naast het tegengaan van nieuw plastic ook gewerkt aan het verwijderen van het huidige plastic uit het water tussen de fjorden. De haven van Oslo gebruikt hiervoor onderwaterdrones die grote stukken plastic herkend. Met een nieuwe schoonmaakboot die binnenkort wordt geleverd kunnen dan met een kraan grote objecten als autobanden uit het water worden verwijderd.

 
© KunststofenRubber.nl