Corona teststaafjes via 3D-printen

Geplaatst op 18 mei 2020 om 17:38 uur
Corona teststaafjes via 3D-printen
Om de voorraden van COVID-19 teststaafjes in de toeleveringsketen snel veilig te stellen, is in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) een prototype ontwikkeld om zo een 3D-geprint alternatief van de bestaande swabs op de markt te brengen. Deze opdracht is ondergebracht bij Oceanz 3D-printing in Ede.
Op dit moment zijn de teststaafjes, zogenaamde swabs, hard nodig om monsters te verzamelen voor COVID-19 testen bij mogelijke patiënten. Deze neusuitstrijkjes worden gebruikt voor het testen van influenza en luchtweginfecties. Met de Oswab, een 3D-geprinte variant van de teststaafjes, worden de voorraden snel aangevuld.

3D-printen is een zeer geschikte methode om dit snel in gang te kunnen zetten. Al na een aantal dagen zijn de eerste prototypes van de Oswab opgeleverd om getest en gevalideerd te worden door het RIVM. Na de validatie zijn de 3D-geprinte swabs bij Oceanz in massaproductie genomen. Deze 3D-printtechnologie is de manier om snel te kunnen opschalen in aantallen, zodat de swabs spoedig uitgeleverd kunnen worden om (mogelijke) patiënten te testen.

Erik van der Garde, CEO Oceanz 3D-printing: 'Het 3D-printen van deze teststaafjes is een goed voorbeeld van rapid rototyping en 3D-printen; het snel kunnen schakelen van prototype naar grote series met deze technologie. Dit alles gebeurt volgens ISO 13485, de juiste richtlijnen voor productie van medische hulpmiddelen.'

Samenwerking

De productie van de Oswab is mogelijk gemaakt door de samenwerking van drie Nederlandse bedrijven. Vanuit een lokale toeleveringsketen en met certificatie voor het ontwikkeling en produceren van medische producten hebben Oceanz 3D-printing, DEAM en Almed binnen twee weken de 3D geprinte teststaafjes geproduceerd, verpakt, gesteriliseerd en gevalideerd, zodat er een veilig gebruik mogelijk is.
 
© KunststofenRubber.nl