PlasticRoad klaar voor marktintroductie

Geplaatst op 02 juni 2020 om 11:01 uur
PlasticRoad klaar voor marktintroductie
De miljoenste fietspassage werd onlangs gemeten op de eerste PlasticRoad ter wereld in Zwolle. De eerste weg op basis van gerecycled plastic was een wereldprimeur in 2018.
Na ruim 1,5 jaar testen, leren en de doorontwikkeling tot industrieel ontwerp is de PlasticRoad nu klaar voor haar marktintroductie. Vanaf het eerste kwartaal van 2021 wordt de PlasticRoad industrieel geproduceerd. De resultaten van de twee fietspadpilots in Zwolle en Giethoorn zijn dermate positief dat deze grote volgende stap nu mogelijk is. De PlasticRoad is bestand tegen zware belasting, biedt een oplossing voor waterproblematiek bij hevige regenval en droogte én houdt zich goed onder alle omstandigheden, aldus de initiatiefnemers.

Initiatiefnemers KWS, Wavin en Total van de PlasticRoad zijn uiterst tevreden met de pilotresultaten én kijken uit naar het moment dat het eerste PlasticRoad-element van de productielijn rolt. Marcel Jager en Anne Koudstaal vertellen: "Samen met onze opdrachtgevers hebben we aangetoond dat ons baanbrekende circulaire concept - een prefab weg op basis van gerecycled plastic met regenwaterberging - haalbaar is. Wat in 2018 startte met twee pilots is nu al klaar voor industriële productie, daar zijn we ontzettend trots op."


Een circulair fietspad

De twee fietspadpilots van 30 meter leveren het bewijs dat de weg op basis van gerecycled plastic mogelijk is. Iedere pilot bevat zo'n 1000 kilo gerecycled plastic, dat is evenveel als 218.000 plastic bekers. Deze pilotversie van de PlasticRoad bespaarde al zo'n 50 tot 70 procent CO₂-uitstoot ten opzichte van een traditioneel fietspad van asfalt of betontegels. Bij de industriële productie van het definitieve ontwerp volgend jaar stijgt dit percentage. Ook is de circulariteit van het definitieve product geoptimaliseerd door doorontwikkeling van de constructie, wat onderstreept wordt door een onafhankelijke circulaire audit.

Sterk en robuust

Bij de installatie zijn beide pilots in Zwolle en Giethoorn voorzien van sensoren waarmee het gebruik en het ‘gedrag' van het product 24/7 gemeten wordt. De belangrijkste bevinding uit de fietspadpilots is dat de PlasticRoad ook bestand is tegen zwaar verkeer. Zo wijzen de praktijktesten en data uit dat de PlasticRoad ook zwaar verkeer als vuilniswagens en onderhoudsvoertuigen uitstekend houdt. Door het product verder te verbeteren is de definitieve versie straks robuuster en 2,5 keer zo sterk als de versie die in Zwolle en Giethoorn ligt. Daarmee is de PlasticRoad klaar voor toepassing als parkeerplaatsen, het team werkt toe naar de eerste pilot voor deze applicatie. Ook betekent dit dat een weg voor autoverkeer gemaakt van de PlasticRoad steeds realistischer wordt.

Klimaatadaptieve infrastructuur

Extreme regenval en zware buien komen door klimaatverandering steeds vaker voor. De huidige infrastructuur kan dit vaak niet goed verwerken, met straten die blank staan tot gevolg. De holle ruimte van de PlasticRoad is bedoeld om dat water snel op te vangen en vervolgens geleidelijk te laten infiltreren in de ondergrond. Deze klimaatadaptieve oplossing blijkt in de praktijk uitstekend te werken. Op beide pilotlocaties was voorheen sprake van waterproblematiek. Zelfs met de meest zware buien was de impact op de bergingscapaciteit minimaal. Het hoogst gemeten waterniveau in de PlasticRoad was slechts 48% van de beschikbare berging op de locatie in Zwolle. Het water wordt vervolgens geleidelijk binnen twee dagen in de grond geïnfiltreerd, precies volgens verwachting.

De provincie Overijssel en gemeente Zwolle waren de ‘launching customers' van de PlasticRoad. Samen namen zij het initiatief voor de twee fietspadpilots van de PlasticRoad. De data zijn positief, maar ook de gebruikers van de fietspaden zijn enthousiast. "Duurzame infrastructuur voor onze inwoners en slim ruimtegebruik, daar draait het voor ons om. Om stappen te zetten, is het noodzakelijk om je nek uit te steken en te durven innoveren. Mooi om hier als gemeente en provincie in samen te werken met innovatieve partijen uit de regio", aldus gedeputeerde Bert Boerman (provincie Overijssel) en wethouder William Dogger (gemeente Zwolle).

Vervolgstappen

Op basis van de overtuigende resultaten van de pilots wordt momenteel gewerkt aan het opstarten van de productielijn. Vanaf nu kan de PlasticRoad worden besteld en vanaf het eerste kwartaal in 2021 is hij leverbaar. Er is al veel interesse getoond uit de markt. Samen met opdrachtgevers en aannemers gaat de PlasticRoad steden klimaatadaptief en CO₂-neutraal maken in de vorm van verschillende toepassingen. Zo staan fietspaden, parkeerplaatsen, trottoirs en schoolpleinen op de planning. De focus ligt in eerste instantie op afzet in Nederland en de omliggende landen, waarna opschaling naar andere markten in de wereld wordt verwacht.

 
© KunststofenRubber.nl