Coca-Cola financiert recycling van plastic polyesterafval

Geplaatst op 16 juli 2020 om 13:29 uur
Coca-Cola financiert recycling van plastic polyesterafval
Coca-Cola European Partners (CCEP), 's werelds grootste onafhankelijke Coca-Cola bottelaar, heeft een belangrijke stap gezet op weg naar 100% rPET voor zijn plastic flessen door CuRe Technology te financieren - een recycling start-up die een nieuw leven wil inblazen voor moeilijk te recyclen plastic polyesterafval.

Dankzij de financiering door CCEP kan CuRe Technology doorgroeien van een proeffabriek tot een commercieel product. Zodra de technologie gecommercialiseerd is, zal CCEP het grootste deel van de output vervangen. Coca-Cola heeft de ambitie om vervolgens het gebruik van PET-flessen op basis van ruwe olie in het komende decennium te elimineren. Dit scheelt meer dan 200.000 ton PET op basis van ruwe olie en zal de overgang naar een circulaire economie voor PET-verpakkingen ondersteunen. 

CuRe Technology is bedacht en wordt geleid door een consortium met onder andere de Morssinkhof Group en de Cumapol /DuFor Group, en heeft in DSM-Niaga en NHL Stenden Hogeschool twee strategische partners gevonden. Het nieuwe bedrijf zal in eerste instantie zijn end-to-end recyclageproces van gedeeltelijke depolymerisatie toepassen om ondoorzichtige en moeilijk te recycleren (ODR) PET van voedingskwaliteit om te zetten in hoogwaardig gerecycleerd PET (rPET) dat in één continu proces op dezelfde site opnieuw kan worden gebruikt voor voedsel- en drankverpakkingen.
 

Depolymerisatie-recyclingtechnologieën vormen een aanvulling op de bestaande mechanische polymeerrecyclageprocessen. Ze hebben het potentieel om PET van lagere kwaliteit te upcyclen dat momenteel niet kan worden gerecycled via mechanische polymeerrecyclagemiddelen en dat in plaats daarvan momenteel wordt gedowncycled, verbrand of naar de stort gaat. Deze depolymerisatietechnologieën zouden een rol kunnen spelen bij het aanzienlijk vergroten van het aanbod van rPET en tegelijkertijd de overgang naar een circulaire economie voor PET-flessen kunnen versnellen door de afhankelijkheid van PET op basis van ruwe olie te verminderen. 

 

Over CuRe Technologie

CuRe Technology maakt gebruik van een gedeeltelijk depolymerisatieproces - polymeerketens worden net genoeg verkort om veel onzuiverheden te verwijderen en PET van levensmiddelenkwaliteit te verjongen tot hoogwaardige rPET - en kan minder energie-intensief zijn dan volledige depolymerisatie met lagere bijbehorende C02-emissies. Het is alsof je op een 'reset'-knop drukt om plastic PET gedeeltelijk af te breken in de bouwstenen van de componenten om zo een hoogwaardige rPET te produceren. Door de modulariteit van het proces is de ambitie op langere termijn voor deze technologie om alle polyesterafvalstromen, inclusief product-naar-productverjonging van tapijten en textiel, te upcyclen.

 
© KunststofenRubber.nl