Europese Raad keurt belasting op plastic goed

Geplaatst op 28 juli 2020 om 11:31 uur
Europese Raad keurt belasting op plastic goed
De Europese Raad heeft het voorstel voor de invoering van belasting op plastic goedgekeurd. Het plan voorziet in een heffing van € 0,80/kg op niet-gerecycleerd plastic verpakkingsafval, die door de lidstaten in de EU-begroting moet worden gestort. De belasting zal ingaan op 1 januari 2021.

Dat meldt European Plastics Converters (EuPC). Hoewel de belasting door de Europese Commissie is voorgesteld als "bijdrage aan de EU-begroting om de lidstaten te stimuleren tot meer recycling van kunststofafval", waarschuwt de Europese kunststoffenindustrie dat dit het tegenovergestelde effect zou kunnen hebben. Verdere fiscale maatregelen zijn niet het meest efficiënte instrument om innovatie en investeringen te stimuleren die nodig zijn om de beoogde beleidsdoelstellingen van de Green Deal te bereiken, aldus EuPC.

"Aangezien de inkomsten van de Europese plastic belasting niet bestemd zijn om te worden geïnvesteerd in de afval- en recyclinginfrastructuur, zal het de recycling van plastic afval in Europa niet doen toenemen", aldus EuPC-directeur Alexandre Dangis. "In plaats daarvan zal het de kosten van plastic recycling verder verhogen en de verschuiving naar andere verpakkingsmaterialen met een grotere impact op het milieu aanmoedigen. Om het recyclingpercentage in heel Europa echt te verhogen en het milieu te beschermen, zou de belasting op het storten van plastic verpakkingsafval efficiënter zijn."

 "Het verbeteren van de recycling van kunststofverpakkingen vereist een aanzienlijke investering van de hele kunststofwaardeketen in innovatie, nieuwe machines en het ecologische ontwerp van kunststofverpakkingen. Met een verwachte opbrengst van ongeveer 6 tot 8 miljard euro per jaar op de algemene begroting van de EU zou dit geld niet meer beschikbaar zijn om te investeren in de overgang naar een circulaire economie."

Als volgende stap zullen verdere details over de belasting moeten worden uitgewerkt in een specifieke wet en goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de EU. Hoewel veel van de details tot nu toe onduidelijk blijven, is het nu al duidelijk dat de lidstaten een grote vrijheid zullen hebben bij de uitvoering van de maatregelen om de aan de EU over te dragen middelen te innen.

 

 
© KunststofenRubber.nl