Aanpak wegwerpplastic overheid mist ambitie

Geplaatst op 19 augustus 2020 om 14:45 uur
Aanpak wegwerpplastic overheid mist ambitie
"Door te kiezen voor een “zuivere” of minimale implementatie van de SUP-richtlijn laat de Nederlandse overheid een kans voorbijgaan om ambitieuzere doelstellingen te realiseren. Andere lidstaten, zoals Frankrijk, doen dat wel." Dat stelt de Plastic Soup Foundation. De regelgeving gaat volgens jaar juli in, maar kan nu nog aangescherpt worden.
Plastic Soup Foundation, Recycling Netwerk Benelux, Greenpeace, Stichting De Noordzee, Natuur&Milieu, Plastic Soup Surfer en WWF stuurden gezamenlijk een brief naar minister van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven om hun ongenoegen te uiten over de implementatie van de SUP-richtlijn, ook bekend als het 'Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik'. In maart stuurden de organisaties al hun aanbevelingen naar het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, maar deze zijn volgens hen niet meegenomen in het ontwerp van het besluit. Het ontwerp zou zich richten op het minimum dat wordt vereist van de Europese lidstaten, waaruit een gebrek aan ambitie blijkt volgens de milieuorganisaties.

De aangekondigde maatregelen zouden niet toereikend zijn, slechts een deel van het zwerfvuil wordt aangepakt en bedrijven hebben nog veel mogelijkheden om onder de richtlijn uit te komen. De partijen vinden bijvoorbeeld dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van de beleidsruimte voor wettelijke regelgeving, in plaats daarvan wordt er uitgegaan van een vrijwillige aanpak door bedrijven. Zij zouden graag zijn dat producten als knijpzakjes en pouches, die vaak als afval in de natuur terechtkomen, moeten worden verboden. Deze verpakkingen zijn moeilijk te recyclen en worden niet apart ingezameld. Ook moet er volgens hen meer stimulering voor hergebruik komen. Een optie is om herbruikbare alternatieven fiscaal aantrekkelijker te maken.

De brief naar Stientje van Veldhoven is hier te lezen.
 
© KunststofenRubber.nl