Kunststofbedrijven verwachten beter tweede halfjaar

Geplaatst op 25 augustus 2020 om 09:57 uur
Kunststofbedrijven verwachten beter tweede halfjaar
Plastics Information Europe (PIE) heeft een enquĂȘte gehouden onder kunststofbedrijven over de eerste zes maanden van 2020. In alle regio's en in alle kunststoffensectoren heeft een verrassend aantal bedrijven blijk gegeven van economische veerkracht ten aanzien van het coronavirus.
Twee derde van de meer dan 140 ondervraagde bedrijven gaf aan dat de bedrijfsprestaties in de eerste helft van 2020 hetzelfde waren als die in de eerste helft van 2019, terwijl slechts dertien procent aangaf dat de prestaties slechter waren. Per locatie merkten met name bedrijven in de Scandinavische regio (44%) op dat het bedrijf in de eerste helft van 2020 beter presteerde.

De landen in Centraal- en Oost-Europa (MOE) beoordeelden de eerste helft van het jaar het vaakst slechter, met 33 procent. Voor de tweede helft van 2020 verwacht 45 procent van alle bedrijven een verbetering van de bedrijfsprestaties ten opzichte van H1, terwijl slechts een kwart een daling voorziet. Ongeveer vijftig tot zestig procent van de polymeerproducenten, distributeurs en recyclingbedrijven  verwacht betere bedrijfsprestaties in H2, terwijl het aandeel van de kunststofverwerkers dat dit voorspelt veertig procent is.

Per regio zijn de vooruitzichten voor MOE-bedrijven pessimistischer. 48 procent van de respondenten zegt dat de kapitaalinvesteringsplannen van hun bedrijf voor materiële activa (materiële vaste activa) in H1 2020 zijn afgenomen in vergelijking met H2 2019, terwijl een vergelijkbaar aandeel (47%) zegt dat de investeringsplannen hetzelfde zijn gebleven. Veel producenten van polymeren (65%) en bedrijfseigenaren (71%) zagen met name de investeringen in H1 dalen. Ongeveer de helft van de kunststofverwerkers meldde dat de investeringsplannen op hetzelfde niveau lagen. De Europese kunststofbedrijven zeiden dat de grootste zorg voor de bedrijfsprestaties in de eerste helft de verkoopvolumes waren, met op de tweede plaats de hygiëne maatregelen en de social distancing door de coronacrisis en op de derde plek de verkoopprijzen.

Ook voor de rest van 2020 is de liquiditeit een groot probleem voor bedrijven. Het staat in de top drie van zorgen voor de Benelux en de MOE-regio's en voor Frankrijk en Spanje/Portugal. Bijna driekwart van de bedrijven denkt dat de coronaviruscrisis veranderingen teweegbrengt in de strategieën voor de hele toeleveringsketen. Ongeveer hetzelfde aandeel is ook van mening dat duurzaamheid een vereiste zou moeten zijn voor financiële steun van de overheid om te zorgen voor een groen economisch herstel.
 
© KunststofenRubber.nl