Twee miljoen voor onderzoek naar duurzaam plastic

Geplaatst op 05 oktober 2020 om 10:57 uur
Twee miljoen voor onderzoek naar duurzaam plastic
Onderzoek aan de Friedrich Schiller University of Jena krijgt twee miljoen euro subsidie van de Carl Zeiss Stichting. Het onderzoek richt zich op duurzame kunststoffen die het vermogen hebben om zichzelf te genezen, die intelligente eigenschappen hebben en desgewenst gerecycled kunnen worden.

Chemicus en materiaalwetenschapper professor Ulrich S. Schubert beschrijft een mogelijke toepassing van het soort intelligente kunststof waar onderzoek naar wordt gedaan: "Stelt u zich eens bekraste oppervlakken voor in het huishouden, bijvoorbeeld in de keuken. U verwarmt het oppervlak, bijvoorbeeld met een haardroger, en het ziet er niet alleen als nieuw uit, het is ook nieuw." De vitrimeren moeten alledaagse voorwerpen duurzamer maken, zodat ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Ook kunnen ze gemakkelijker worden gerecycled.

 

De vitrimeren zouden ook een oplossing kunnen bieden voor het probleem van moeilijk te recyclen composietmaterialen. Schubert: "Vooral composietmaterialen zijn uiterst moeilijk te recyclen, omdat de gebruikte materialen vrijwel niet te scheiden zijn. Denk bijvoorbeeld aan windturbines die vervangen moeten worden, waarbij grote hoeveelheden afval ontstaan, alleen al door de rotorbladen. Op enkele uitzonderingen na is er geen geschikte strategie voor het hergebruik van deze grondstoffen."

Met de vitrimeren zou men composietmaterialen kunnen produceren die gescheiden kunnen worden en indien nodig zelfs hergebruikt kunnen worden. "Deze materialen zijn schakelbaar, dat betekent dat hun verwerkbaarheid op een bepaalde manier kan worden gecontroleerd", zegt Schubert. 

 

Het team onderzoekers gaat hier de komende vijf jaar mee aan de slag. Schubert: "We zijn vooral geïnteresseerd in verzelversterkte materialen. In dit werk willen we glas- en koolstofvezels inbedden in de nieuwe kunststoffen, die onder andere gebruikt kunnen worden voor lichtgewichtconstructies en om de CO2-uitstoot te verminderen. Maar we zijn ook geïnteresseerd in nanocomposieten, waarbij nanovullers het materiaal versterken."

 
De wetenschapper is ervan overtuigd dat deze duurzame kunststoffen uiteindelijk hun weg zullen vinden in ons dagelijks leven en op een dag zullen worden gebruikt in vliegtuigen, op oppervlakken of bijvoorbeeld in tennisrackets. "Vitrimeren zijn nog een zeer jonge klasse van polymeren. Er zijn nog geen specifieke praktische toepassingen. Ons doel is echter om door ons onderzoek een nieuwe generatie duurzame materialen mogelijk te maken."

 
© KunststofenRubber.nl