Zelfs microplastics op top Mount Everest

Geplaatst op 24 november 2020 om 09:44 uur
Zelfs microplastics op top Mount Everest
Onderzoekers hebben sporen van microplastics aangetroffen dicht bij de top van de Mount Everest. De microplastics waren aanwezig in alle sneeuwmonsters die werden genomen op 11 verschillende locaties op de Mount Everest, variƫrend tussen de 5300 en 8840 meter hoog.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift One Earth. De hoogste concentratie microplastics werd aangetroffen rondom Base Camp, hier brengen de klimmers de meeste tijd door. De onderzoekers denken dat de microplastics afkomstig zijn van onder andere kleding en tenten. Ook zijn de microplastics mogelijk via de wind op de top terecht gekomen. De monsters die zijn gebruikt voor het onderzoek zijn meegenomen tijdens een expeditie van National Geographic in 2019. De onderzoekers troffen gemiddeld dertig microplastistische vezels per liter water in de sneeuwmonsters. Het meest vervuilde monster bevatte zelfs 119 deeltjes per liter. In de monsters werden polyester (56%), acryl (31%), nylon (9%) en polypropyleenvezels (5%) aangetroffen. Het merendeel van de uitrusting van de klimmers wordt gemaakt van deze polymeertypes, net als kleding. Daarnaast zijn nylon en polyester ook veelgebruikte materialen voor tenten en klimtouwen. De onderzoekers gaan ervan uit dat de toename van uitrustingen en apparatuur van de klimmers de afgelopen tien jaar bij heeft gedragen aan de ophoping van microplastics.

Momenteel wordt er al ingezet op het verminderen, hergebruiken en recyclen van grotere hoeveelheden afval. Daarnaast pleiten de onderzoekers ervoor dat er aandacht moet komen voor het ontwerp van stoffen, waarbij wordt gelet op de afgifte van microplastics. Ook kan worden overgeschakeld van synthetisch naar natuurlijk textiel. Hierbij geven de onderzoekers wel de kanttekening dat het effect van niet-synthetische microvezels die zich in het milieu ophopen momenteel onduidelijk is. Het zou nuttig zijn om de fabrikanten van buitenkleding en -uitrusting die door klimmers en trekkers worden gebruikt, te betrekken bij een dialoog om te onderzoeken hoe deze bevindingen in aanmerking kunnen worden genomen bij het ontwerp en de ontwikkeling.

 

kr  

 
© KunststofenRubber.nl