Rubber van suikerriet geeft minder CO2-uitstoot

Geplaatst op 12 februari 2021 om 09:31 uur
Rubber van suikerriet geeft minder CO2-uitstoot
In Geleen produceren de chemisch ingenieurs van Arlanxeo duurzaam rubber, op basis van suikerriet in plaats van aardolie. De CO2-uitstoot van deze rubber is maar liefst 85 procent lager dan die van conventioneel rubber.

Dat meldt Innovation Origins. Voor het duurzame rubber wordt ethyleen niet gewonnen uit nafta (waarvoor aardolie nodig is) maar uit bioethanol. Voor de productie van de bioethanol wordt gebruik gemaakt van Braziliaans suikerriet.

 

De Keltan Eco EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer) rubber van Arlanxeo bevat tot zeventig procent ethyleen verkregen uit suikerriet. Een belangrijk voordeel van Keltan® Eco is dat het helpt om de algemene afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, aangezien hernieuwbaar suikerriet (het suikerriet groeit weer aan na de oogst) aanzienlijk milieuvriendelijker is en een veel kleinere koolstofvoetafdruk heeft dan polymeren op basis van aardolie.

Rubber is momenteel nog lastig te recyclen, ook zijn er hoge kosten aan verbonden. Dat komt onder andere doordat rubber niet te smelten of op te lossen is, waardoor het bestand is tegen hogere temperaturen, wat van pas komt in vele toepassingen. Toch zijn er al wel enkele initiatieven, van vermalen rubberkorrels kunnen bijvoorbeeld vloeren in speeltuinen worden gecreëerd. 

Een oplossing kan dus zijn om al het EPDM-rubber te produceren met ethyleen uit bioethanol in plaats van aardolie, zodat er qua CO2-uitstoot al goede stappen voor het milieu gezet kunnen worden. Maar voorlopig is dit nog niet lucratief genoeg, omdat de kosten hoger zijn dan bij productie op basis van aardolie.

 
© KunststofenRubber.nl