Industriële testfase voor folie van cellulose

Geplaatst op 02 februari 2021 om 10:01 uur
Industriële testfase voor folie van cellulose
Paulig neemt deel aan een onderzoeksproject waarbij hernieuwbaar en recycleerbaar materiaal wordt ontwikkeld voor de voedingsindustrie ter vervanging van fossiel plastic. Het project, dat nu is gevorderd tot de industriële testfase, wordt geleid door VTT Technical Research Centre van Finland, dat Thermocell-kunststoffolie heeft ontwikkeld op basis van cellulose en vetzuren.

VTT heeft ontdekt dat cellulose kan worden gebruikt als een biogebaseerd alternatief voor op olie gebaseerd plastic. Het idee is om Thermocell-plastic te gebruiken op een manier die vergelijkbaar is met traditioneel plastic. Als resultaat van de onderzoeksinspanningen werd de grondstof thermoplastisch gemaakt, wat een vereiste is om het in de voedingsindustrie te gebruiken. In het project zijn Paulig , Arla Foods en verpakkingsproducent Wipak partners van VTT bij het delen van hun innovatieve ontwikkelingsexpertise op het gebied van duurzame materialen en het testen en verifiëren van de geschiktheid van het materiaal. De samenwerking tussen VTT en de bedrijven versnelt de marktintroductie van het materiaal.

 

In zijn streven om een duurzame koploper te worden, heeft Paulig sterk geïnvesteerd in de ontwikkeling van verpakkingen en heeft het bijvoorbeeld vezelverpakkingen geïntroduceerd met een kleinere koolstofvoetafdruk.

 

"We besloten deel te nemen aan dit VTT-project ter ondersteuning van de materiaalontwikkeling, zodat in de vroege stadia van het ontwikkelingswerk ook rekening kan worden gehouden met de eisen van onze producten", zegt Kati Randell, Strategic Packaging Development Manager bij Paulig.

 

Klaarmaken voor de markt

"Ons doel is te bewijzen dat Thermocell-folie industrieel kan worden vervaardigd met dezelfde apparatuur als traditionele kunststoffolie en dat de eigenschappen ervan geschikt zijn voor de behoeften van de levensmiddelenindustrie. Daarom hebben ook Arla Foods, Paulig en Wipak aan het onderzoek deelgenomen. De feedback van de partnerbedrijven heeft ons geholpen aandacht te besteden aan andere kenmerken die belangrijk zijn op de markt en de verpakkingslijnen," zegt Jarmo Ropponen, teamleider onderzoek bij VTT.

 

Thermocell-kunststof is geschikt voor het gieten van afzonderlijke artikelen, het coaten van papier of karton en voor 3D-printen. Voor voedselverpakkingen wordt de voorkeur gegeven aan zeer dunne en duurzame folies die de voedselveiligheid garanderen. Thermocell heeft al bewezen een uitstekende bescherming te bieden tegen waterdamp, en er worden geen bestanddelen van de film overgedragen op levensmiddelen. Thermocell-folie kan ook met hitte worden geseald in apparatuur van verpakkingsfabrikanten.

 

Een opmerkelijke prestatie bij de ontwikkeling van Thermocell is de dunheid van de folie. Naarmate de produktproeven vorderden, is de folie steeds gladder en dunner geworden, deze bedraagt nu nog maar 100 micrometer. Om het materiaal te laten concurreren met dunne kunststoffilms, moet het nog dunner worden gemaakt. Het doel is ook de sterkte en de beschermende kwaliteiten te verbeteren.

Kati Randell van Paulig vindt Thermocell een veelbelovend materiaal, maar het project moet nog wel enkele uitdagingen overwinnen voordat het in mei 2021 wordt afgesloten.

 

"In de komende jaren zal Paulig zich bij de ontwikkeling van verpakkingen vooral richten op recyclebaarheid. Thermocell kan minstens vijf keer worden gesmolten en opnieuw worden gevormd zonder noemenswaardig effect op de eigenschappen ervan. Voor de recycling ervan zou echter nog steeds een aparte sorteerstroom nodig zijn."

 

"Zodra de onderzoeksgroep de traditionele folietoepassingen kan aanpassen aan de behoeften van de verpakkers, zal het zwaartepunt van de ontwikkeling verschuiven naar praktische recyclingconcepten. Het doel is een grondstof te creëren die aansluit bij bestaande afvalinzamelings- en recyclingsystemen", aldus Ropponen.

 
© KunststofenRubber.nl